Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

TORTILLA Z CHORIZO

poniedziałek, 06 sierpnia 2012 10:22

 

 

Miałam w lodówce chorizo i akurat wpadł mi w ręce przepis Pascala, więc musiałam wypróbować, ale zastosowałam zmiany. I choć nie było owacji na stojąco, danie z patelni zniknęło.

 

Składniki:

 

70 dag ziemniaków, ugotowanych w mundurkach i obranych

cebula czerwona

100 g chorizo w plasterkach

oliwa z oliwek do smażenia

100 g twardego sera, dałam bursztyn

50 g czarnych oliwek bez pestek

300 ml śmietanki 30%

6 jaj

sól

pieprz

szczypiorek do posypania

patelnia z rączką wytrzymałą na wysokie temperatury lub odkręcaną

 

Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 160oC oraz funkcję opiekania z góry. Cebulę pokroić w piórka lub zetrzeć na tarce do mizerii i zeszklić na oliwie. Dodać chorizo i przesmażyć, następnie zdjąć z ognia i odsączyć zbędny tłuszcz, kładąc kawałek ręcznika papierowego na usmażonej kiełbasie. W tym czasie w dużej misce roztrzepać jajka, dodać śmietankę, starty na drobnej tarce ser, pokrojone w plasterki oliwki, usmażoną chorizo i talarki ziemniaków. Wszystko delikatnie wymieszać i doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i wlać masę. Trzymać na ogniu 3-4 minuty, następnie wstawić do piekarnika i dopiec kolejne 10 minut, aż tortilla się całkowicie zetnie. Wyjąć z piekarnika i podawać z patelni posypane szczypiorkiem.

 


oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

PRAWDZIWE BELGIJSKIE FRYTKI

wtorek, 03 maja 2011 22:43

 

J wyjechał do Brukseli z aparatem fotograficznym, a ja chętnie oddałam ten aparat z myślą o nieblogowaniu kulinarnym. Okazuje się jednak, że gdy tylko ogłaszam przerwę, awarię lub cokolwiek - natychmiast  mam potrzebę pisania. A jako, że J przebywa w Brukseli, na tapetę weszły frytki. Ale nie będzie tu polemiki na temat pochodzenia frytek, ponieważ mimo mylącej nazwy (french fries), faktem niezaprzeczalnym jest, że wywodzą się z Belgii. Tam też można zjeść najlepsze, smażone w dwóch etapach, podawane najczęściej z majonezem, tradycyjne frytki.

 

Podczas, gdy J zajada się frytkami oryginalnymi, nam nie pozostało nic innego, jak w łączności z Brukselą (J, Hania, Paulina, Antoni i inni :-)), usmażyć sobie podobne. A jak J wróci z aparatem, to usmażę znowu i zrobię zdjęcie.

 

Znawcy podają dokładny czas, temperaturę smażenia, odstępy między etapami, a nawet rodzaj urządzenia. Ja nie mam ani frytownicy, ani termometru, nawet sitka do smażenia frytek nie posiadam. Wzięłam więc zwykły garnek, sporo oleju, dobre ziemniaki od rolnika, zapoznałam się z trikami i wskazówkami na idealne frytki i po raz kolejny przekonałam się, że nie specjalny sprzęt, czy też wymyślne gadżety są receptą na sukces, a tradycyjna metoda i receptura. Moje belgijskie, aczkolwiek prymitywnie smażone frytki, były mięciutkie w środku, nienasiąknięte tłuszczem i baaaardzo chrupiące. Wszyscy byli zachwyceni.

 

Składniki:

 

dowolna ilość ziemniaków

conajmniej 1 l oleju

 

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki. Następnie przepłukać na sitku zimną wodą i osuszyć na papierowym ręczniku. W sporym garnku porządnie rozgrzać olej (160oC - dla szczęśliwych posiadaczy frytownicy lub termometru). Wrzucać partiami frytki, smażyć chwilę, aż wypłyną i wykładać na papierowy ręcznik. Gdy wszyskie frytki zostaną zahartowane, ponownie rozgrzać olej (190oC), wrzucić taką ilość, aby swobodnie pływały i smażyć kilka minut, aż będą chrupiące i lekko rumiane. Wyłożyć na papierowy ręcznik, odsączyć i od razu podawać, najlepiej z sosami - majonezem, sosem tysiąca wysp, swoim ulubionym lub jako dodatek do smażonego mięsa lub ryby.

 

Wszystkie etapy wykonałam na oko, intuicyjnie i jestem pod wrażeniem, a nawet w szoku,... brak mi słów, po prostu cudo, polecam! A jeżeli brukselczycy znają inne, dodatkowe tajniki przygotowywania frytek, jestem jak zwykle otwarta i zapraszam do dyskusji.

 

PS Na załączonym obrazku J prezentuje oryginalne belgijskie frytki.

 


oceń
0
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

ZIEMNIAKI PIECZONE

wtorek, 04 stycznia 2011 16:53

 

Pieczone ziemniaki to nic oryginalnego, przecież w każdym sklepie leżą zamrożone. Cyk do piekarnika i gotowe. Ja jednak nigdy nie kupowałam mrożonych, poza tym nie miałam czasu na bieganie po sklepach, ale przede wszystkim lubię wiedzieć, co jem, dlatego też wolałam ziemniaki obrać, podgotować i upiec.

 

Składniki:

 

tyle ziemniaków, ile potrzeba

sól do gotowania

masło klarowane do pieczenia

opcjonalnie kminek lub rozmaryn do pieczenia

 

Wstawić wodę na ziemniaki i włączyć piekarnik na temperaturę 200oC z funkcją opiekania z góry. Dopiero teraz obrać i umyć ziemniaki. Krojąc wzdłuż na ćwiartki, od razu wrzucać na osolony wrzątek. To jest najważniejszy etap w procesie gotowania ziemniaków. Jeżeli ziemniaki mają być wartościowe, nie mogą leżeć obrane w wodzie! Gotować al dente 5-7 minut. W tym czasie przygotować płaską formę żaroodporną i rozpuścić w garnuszku lub mikrofali łyżkę (według uznania) klarowanego masła. Podgotowane ziemniaki odcedzić, lekko odparować i przełożyć do formy. Polać masłem, delikatnie przemieszać i ewentualnie posypać ziołami. Wstawić do gorącego piekarnika na 20-30 minut. W połowie pieczenia odwrócić ziemniaki, aby równomiernie się przyrumieniły. Mniam, mniam.


oceń
2
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 430  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476430
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki