Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 155 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

BIAŁE PRALINKI, KOKOSOWE LUB MIGDAŁOWE

środa, 04 kwietnia 2012 15:26

 

 

Czekoladki na bazie serka mascarpone na dobre zagościły w moim repertuarze. Po pierwsze są błyskawiczne do zrobienia, poza tym można nadać im dowolny smak. Były już ciemne z rodzynkami w rumie. Czas na białe.

 

Składniki:

 

250 g serka mascarpone

250 g białej czekolady

60 g miękkiego masła

 

Dodatki:

 

100 g wiórków kokosowych + 2 łyżki rumu

100 g płatków migdałowych + 2 łyżki amaretto

 

Czekoladę rozpuścić w garnuszku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Serek napuszyć rózgą w misce i zostawić w temperaturze pokojowej. Przestudzoną czekoladę dodawać po łyżce do serka, ciągle mieszając. Na koniec dodać masło i dobrze wymieszać.

Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać rum i połowę wiórków kokosowych, do drugiej amaretto i połowę płatków migdałowych. Po dokładnym wymieszaniu, masy schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a nawet przez noc.

Z dobrze schłodzonej masy, przy pomocy maczanej we wrzątku łyżeczki do melona, formować kulki i obtaczać je odpowiednio we wiórkach lub płatkach.

Pralinki umieścić w małych papilotkach i przechowywać w lodówce. Spożyć w ciągu tygodnia.

 

Na podstawie: www.kwestiasmaku.com.pl


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

ŚLIWKI Z MARCEPANEM W CZEKOLADZIE

środa, 21 grudnia 2011 17:25

 

 

Śliwki nasączone rumem, nadziewane marcepanem i zatopione w czekoladzie to coś naprawdę wyjątkowego, prawdziwe delicje. Mogą być miłym akcentem w świątecznej paczuszce.

 

Składniki:

 

30 dag śliwek suszonych

200 ml rumu

200 g masy marcepanowej

300 g ciemnej kuwertury czekoladowej

 

Śliwki przełożyć do słoika i zalać rumem. Odstawić na minimum kilka dni w ciemne miejsce, a można i dłużej, ja trzymałam 2 tygodnie. Od czasu do czasu odwrócić słoik do góry dnem, aby wszystkie owoce przeszły rumem.

Gdy nadejdzie czas, odsączyć śliwki na sitku. Marcepan pokroić w kosteczkę i nadziać nim śliwki. Czekoladę rozpuścić w rondelku ustawionym nad garnkiem z gotującą się powoli wodą. Przy pomocy wykałaczek zanurzać śliwki w czekoladzie i odkładać na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia, a następnie przełożyć do ozdobnych mini papilotek.


oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

TABLICZKA BIAŁEJ CZEKOLADY Z ŻURAWINĄ

niedziela, 11 grudnia 2011 19:37

 

 

Lubię eksperymenty i ciekawe pomysły kulinarne, pod warunkiem, że nie są czasochłonne. Wtopienie żurawiny w białą czekoladę zajęło mi 10 minut. Pewnie to nic specjalnego, ale w odpowiednim opakowaniu może być miłym upominkiem. Przepis znalazłam na www.kwestiasmaku.com.pl.

 

Składniki:

 

200 g białej czekolady

120 g suszonej żurawiny

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać żurawinę, 2 łyżki zostawić do posypania na wierzch. Masę wymieszać. Niedużą tackę wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową. Wylać czekoladę i rozprowadzić po powierzchni. Posypać resztą żurawiny i schłodzić w lodówce. Pokroić w dowolnej wielkości kostki.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

PRALINKI Z RODZYNKAMI W RUMIE

niedziela, 11 grudnia 2011 16:09

 

 

W ostatniej chwili zorientowałam się, że niektórym trzeba już złożyć życzenia świąteczne. Szybko wykonałam pralinki, inspirując się pomysłem z www.kwestiasmaku.com.pl. Zdążyłam.

 

Składniki:

 

250 g serka mascarpone

150 g gorzkiej czekolady

50 g rodzynków

kilka łyżek rumu

3 łyżki kakao

 

Rodzynki zalać rumem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek wymieszać w misce, ale nie miksować. Ostudzoną czekoladę dodać do serka, wymieszać dokładnie i na koniec dodać rodzynki z rumem. Znowu wymieszać. Powstanie gęsta masa. Przy pomocy maczanej we wrzątku łyżeczki do melona formować z masy nieregularne kulki i odkładać na tacę wyłożoną folią spożywczą. Wstawić do lodówki i schłodzić. Przed podaniem obtoczyć pralinki w kakao i umieścić w małych papilotkach. Można dodatkowo zawinąć w celofan.

 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 25 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 337 129  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3337129
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki