Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 155 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

CHLEB ORKISZOWY

poniedziałek, 09 stycznia 2012 11:21

 

 

O pełnoziarnistej mące orkiszowej, świeżo zmielonej w młynie i z ziarna pewnego zaprzyjaźnionego gospodarstwa ekologicznego, pisałam nie raz. Z mąki tej od jakiegoś czasu wypiekam ciasta i ciasteczka (M nazywa je piastowskimi :-)), a dziś po dłuższej przerwie pogodziłam się z chlebem i jestem bardzo zadowolona. O zaletach orkiszu nie wspominam, bo wierzę, że są znane i oczywiste.

 

Składniki:

 

80 dag pełnoziarnistej mąki orkiszowej

1 łyżeczka soli

15 - 20 g drożdży (1,5 - 2 dag)

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka miodu

600 ml ciepłej wody

otręby orkiszowe do formy i na wierzch

masło lub smalec do wysmarowania blaszek

 

Składniki ciasta umieścić w urządzeniu z metalowymi nożami (Thermomix) i wyrabiać 10 minut w pozycji interwał (w pulsach). Po tym czasie ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzące od brzegów naczynia. 2 keksówki 20x10 cm wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami. Przełożyć ciasto do form i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wstawiam zawsze do nienagrzanego piekarnika. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć blaszki z pieca i włączyć piekarnik na 200oC. Wyrośnięte ciasto posmarować mlekiem i oprószyć otrębami. Przykryć ściereczką, dopóki się piec nie nagrzeje. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę, wstawić chleby i piec 45-50 minut. Upieczone bochenki wyjać z keksówek, postukać w dno i jeżeli wydaje głuchy dźwięk, ostudzić na kratce.

Przepis pochodzi z www.mojewypieki.blox.pl.


oceń
0
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

BUŁECZKI ŻYTNIO - ORKISZOWE

piątek, 15 kwietnia 2011 9:40

 

Wspominałam już, że Mama zjechała z wałówką. Wśród frykasów znalazła się też ekologiczna pełnoziarnista mąka orkiszowa od rolnika i to bynajmniej nie kilogram. Nie miałam przepisu, więc poszukałam u Dorotus (www.mojewypieki.blox.pl) i tym razem spodobały mi się jej wielkanocne bułeczki w kształcie zajączków. Od razu wiedziałam, że u mnie będą to zwyczajne bułki, ponieważ moi domownicy tak szybko konsumują, że nie ma czasu na analizę lub napawanie się formą.

 

 Składniki:

 

25 dag mąki żytniej pełnoziarnistej lub jasnej

35 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub jasnej

3 dag drożdży

2 łyżeczki cukru

1,5 łyżeczki soli

300 ml jogurtu, kefiru lub maślanki

100 ml śmietany crème fraîche lub 18%

ewentualnie kilka łyżek mleka

białko lub jajko do posmarowania

ziarna lub zioła do posypania

 

Do miski (malaksera, Thermomixa) dać drożdże i cukier, lekko wymieszać i poczekać, aż się rozpuszczą. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, w Thermomiksie 3 minuty w pozycji interwał. Zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ja zabrałam się za bułeczki późnym wieczorem i nie już miałam siły ich upiec, więc ciasto przykryłam i wstawiłam do lodówki na noc. Następnego dnia miałam czas dopiero po południu i już myślałam, że wszystko stracone, jednak po uformowaniu, bułki pięknie urosły i dobrze się upiekły. Ale wróćmy do rzeczy. Po wyrośnięciu, ciasto podzielić na równe porcje (u mnie 15 bułeczek), uformować dowolne kształty, naciąć, posmarować roztrzepanym białkiem lub jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami (dałam słonecznik, kminek, mak, czarny sezam i siemię lniane). Jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny i piec najpierw 10 minut w temperaturze 200oC, a następnie 12 minut w temperaturze 180oC.


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

CHLEB OTRĘBOWY Z SIEMIENIEM LNIANYM

wtorek, 15 marca 2011 9:02

 

Przygotowując ciasto na chleb otrębowy dosypałam pięć łyżek siemienia lnianego. Wyszedł całkiem zadowalający wariant, chociaż podczas krojenia trochę sie kruszy. Być może należałoby zmniejszyć ilość otrąb, albo dać mniej siemienia? Następnym razem na pewno coś zmodyfikuję i jeżeli osiągnę poprawę - dam znać.


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

CHLEB OTRĘBOWY

niedziela, 06 marca 2011 9:26

  

Jako, że jest to chleb dietetyczny, a moi panowie konsekwentnie omijają wszystko co odchudzające, upiekłam ten chleb wyłącznie dla siebie. Jest wilgotny, długo zachowuje świeżość, wystarczy zawinąć w ściereczkę. Mnie bardzo odpowiada, szczególnie podpieczony w tosterze.

 

Składniki:

 

2 szklanki otrąb owsianych

1 szklanka otrąb innych np.: żytnich, pszennych, orkiszowych

5 dag drożdży

2 serki homogenizowane naturalne po 250 g

lub 1 serek i 1 gęsty jogurt naturalny, łącznie 500 g

3 jajka

1 łyżeczka soli

opcjonalnie kminek lub inna przyprawa

 

Drożdże rozprowadzić w odrobinie ciepłej wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać . Foremkę do keksu wyłożyć pergaminem i nałożyć ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Chleb piec w temperaturze 180oC przez 50-60 minut. Przed wyjęciem z pieca sprawdzić patyczkiem, czy upieczony - patyczek powinien być suchy. Chleb wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE

wtorek, 26 października 2010 20:45



Koszyk do wyrastania chleba okazał się bardzo przydatny
i teraz mogę piec chleb bez użycia foremek, a przepis na ten chleb pochodzi oczywiście z www.mojewypieki.blox.pl.

Składniki:

200 g zakwasu żytniego

550 g mąki pszennej
50 otrąb owsianych
płaska łyżka soli
300 g letniej wody
1 dag drożdży


Składniki ciasta wymieszać i dokładnie wyrobić, aż powstanie sprężyste ciasto. Zostawić na posypanej maką powierzchni
i przykryć dużą miską na minimum 2 godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie 2-3 razy złożyć ciasto, następnie uformować owalny bochenek i umieścić w omączonym koszu do wyrośnięcia na godzinę lub półtorej. Piekarnik nagrzać do temperatury
260 st. C i wstawić do niego miseczkę z wodą. Bochenek przełożyć na blachę, szybko naciąć ostrym nożem i wstawić
do pieca na 10 minut, a nastepnie zmniejszyć temperaturę
do 230 st. C i piec jeszcze 20-25 minut. Ostudzić na kratce.


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

BAGIETKI Z SEZAMEM

niedziela, 10 października 2010 16:07



Pieczenie bagietek w domu może wydawać się śmieszne, przecież o każdej porze i prawie wszędzie można kupić pieczywo prosto z pieca. Ja jednak uparcie, co tylko mogę
i umiem,  piekę w domu. To pewnie jest rodzaj bzika, ale już tak mam i nic na to nie poradzę.

Składniki:

200 ml ciepłej wody

20 g drożdży
łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
30 g miękkiego masła
450 g mąki pszennej
pół szklanki sezamu

jajko
łyżka mleka

Drożdże i cukier zalać w maszynie wodą. Po 5 minutach dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i zostawić na 10 minut pod przykryciem. Stolnicę oprószyć mąką i wyrobić ponownie ciasto, formując kulę. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Podzielić ciasto na 4 części i każdy kawałek rozwałkować na prostokąt długości blaszki do pieczenia. Posypać sezamem i zwinąć w rulon. Ułożyć na posypanej mąką blaszce, złączeniem do dołu, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C, bagietki naciąć skośnie nożem, posmarować roztrzepanym z łyżką mleka jajkiem
i posypać sezamem. Do piekarnika wstawić metalową lub żaroodporną miseczkę z wodą, wsunąć blaszkę z bagietkami
i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć do 200 st. C i piec jeszcze 20-30 minut, aż będą rumiane. Wyjąć z pieca i ostudzić
na kratce.


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

CHLEB MLECZNY NA ZAKWASIE

piątek, 01 października 2010 16:29



W życiu nie jadłam tak puszystego chleba. Delikatny jak dobrze wyrośnięta drożdżówka, lekko słodkawy, smakuje jak bułka maślana. A przecież upiekłam go na ciężkim zakwasie żytnim.
Coś niesamowitego, chociaż nie powinno mnie to dziwić, gdyż przepis pochodzi ze słynnego bloga www.mojewypieki.blox.com.

Składniki:

200 g zakwasu żytniego lub pszennego
140 g mleka
50 g wody źródlanej
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
500 g mąki
1 łyżeczka drożdży

jajko i odrobina słodkiej śmietanki lub mleka do posmarowania

Do maszyny (ja używam Thermomixa, 3 minuty, pozycja interwał) wlać zakwas, płyny, resztę składników i wyrobić dokładnie ciasto. Przy wyrabianiu ręcznym dobrze jest na początku rozpuścić drożdże w letniej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki. Wyrobione ciasto zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Następnie lekko jeszcze raz wyrobić i podsypując mąką uformować bochenek lub dwa małe. Umieścić w natłuszczonej i oprószonej otrębami, dość wysokiej formie, przykryć i zostawić do podwojenia objętości na około godzinę. Bezpośrednio przed pieczeniem, wyrośnięty bochenek posmarować jajkiem roztrzepanym ze śmietanką lub mlekiem. Można posypać nasionami, ja nie miałam.
Piekarnik nagrzać do temperatyry 240 st. C, wstawić chleb
na 10 minut, a następnie piec jeszcze 20-25 minut
w temperaturze 190 st. C.
Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić na kratce.


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

PODPŁOMYKI

niedziela, 19 września 2010 16:08



Upiekłam zwyczajne, prastare podpłomyki, a wyzwoliły tyle radości i wspomnień z dzieciństwa, że M się normalnie wzruszył, gdy opowiadał,  jak u swojej Babci rzucał cienkie placki na rozgrzany piec. Wszystkim bardzo przypadły do gustu maczane w oliwie i posypane solą nierówne i nieco przypalone podpłomyki.

Składniki:

1/2 kg mąki

300 g letniej wody
2 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, sól i wyrobić
(w maszynie) jednolite ciasto. Zostawić pod przykryciem,
aż podwoi objętość. Następnie ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i odkrawać małe porcyjki wielkości jajka. Rozwałkować cienkie placuszki o średnicy 15 cm, otrzepać z nadmiaru mąki 
i kłaść na suchą, mocno rozgrzaną patelnię. Piec minutę lub dwie
z jednej strony, a potem już krócej z drugiej.
Podawać z samą oliwą lub masłem, albo jako podstawę kanapek.


oceń
3
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

PUMPERNIKIEL

wtorek, 14 września 2010 14:26



Latem nie piekłam chleba, było za gorąco. Zamroziłam zakwas
i zrobiłam sobie wakacje. Teraz postanowiłam ponownie uruchomić moją domową piekarnię. Od Basi dostałam kawałek
jej własnego pumpernikla wraz z przepisem i już wiedziałam
co upiekę. Pumpernikiel to chleb dla cierpliwych piekarzy i mimo,
że przygotowanie i pieczenie rozłożone jest w czasie na trzy dni, warto. Mój odmrożony zakwas po jednokrotnym dokarmieniu obudził się do życia i wzięłam się do roboty, a efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania.

Zaparka:

100 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000

4 łyżki mielonego kminku
4 łyżki melasy buraczanej lub cukru trzcinowego
480 g gorącej wody

Wymieszać składniki zaparki i odstawić pod przykryciem
na 8 godzin.

Ciasto:

400 g zakwasu żytniego
zaparka j. w.
300 g mąki żytniej typ 720
300 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
2 łyżeczki soli

Forma:

garnek rzymski
oliwa do wysmarowania formy
otręby

Wymieszać dokładnie, ale niezbyt długo składniki ciasta
i odstawić na pół godziny. W tym czasie przygotować garnek rzymski. Zalać go wraz z przykrywką zimną wodą na 15 minut. Następnie wylać wodę i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wysmarować oliwą i posypać otrębami. Przełożyć ciasto do garnka rzymskiego, wyrównać wierzch chleba mokrą łyżką, przykryć i wstawić do zimnego piekarnika na następne 6-8 godzin.

Pieczenie:

Nie wyjmować formy z piekarnika, nastawić temperaturę 
na 200oC i piec chleb przez godzinę od momentu włączenia, pod przykryciem. Jeżeli chleb mocno wyrósł i przykrywka dotyka ciasta, trzeba piec bez przykrycia. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 160oC, spróbować przykryć chleb przykrywką, a jak za wysoki to folią aluminiową i piec jeszcze 3 godziny. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim chleb do wystygnięcia.
Kroić następnego dnia, przechowywać w garnku rzymskim.


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

CHLEB CZĘŚCIOWO PEŁNOZIARNISTY

wtorek, 15 czerwca 2010 20:39



Jest to odmiana chleba mieszanego pszenno - żytniego. Po prostu dodałam mąki pszennej pełnoziarnistej (graham), redukując tym samym ilość mąki pszennej.

Składniki:

400 g zakwasu
1,5 l wody
600 g mąki żytniej
700 g mąki pszennej
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 płaskie łyżki soli
ewentualnie łyżka otrąb do posypania

Zakwas wymieszać z 0,5 l wody i 400 g mąki żytniej. Zostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia. Trwa to kilka godzin. Do dalszych czynności można przystąpić, gdy ciasto podwoi swą objętość i pojawią się charakterystyczne pęcherzyki, świadczące o prawidłowej pracy zakwasu. Wówczas dodać resztę składników, dobrze wymieszać i odłożyć 400 g ciasta do słoika o pojemności co najmniej 0,9 l na nastepny chleb. Zakwas rośnie w lodówce! Pozostałe ciasto przełożyć do wysmarowanych oliwą trzech form keksowych 30 cm, posypać otrębami i wstawić do zimnego piekarnika do wyrośnięcia. Po około 6 godzinach ( czasami krócej, czasami dłużej) powinno urosnąć. Nie zaczynać pieczenia, jeżeli ciasto jest słabo wyrośnięte - zakalec murowany, wiem z doświadczenia. Nie wyciągając foremek z pieca, wstawić pod blachę naczynie z wodą, nastawić piekarnik na temperaturę 200 st. C i piec chleb przez 70 minut. Gotowy chleb wyjąć z foremek i studzić na kratce. Chleb jest upieczony, gdy postukany w spód wydaje głuchy odgłos.


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 25 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 337 084  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3337084
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki