Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 155 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

SAŁATKA WINEGRET

sobota, 23 lipca 2016 18:10

 

sałatka winegret2.JPG

 

Wakacyjne reminiscencje, czyli moje najnowsze odkrycie w postaci tradycyjnej rosyjskiej sałatki winegret.

 

Składniki:

 

3 średnie ziemniaki

3-4 buraki

3 marchewki

puszka groszku konserwowego

średni słoik ogórków konserwowych

mała cebula

2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

1-2 łyżki octu jabłkowego

sól 

świeżo zmielony pieprz

posiekana zielona pietruszka do przybrania

 

Ziemniaki, buraki i marchew umyć i ugotować w mundurkach, niestety każde osobno, ponieważ różny jest czas gotowania, a także ze względu na zabarwienie. Odlać wodę, ostudzić i obrać. Ogórków nie trzeba obierać. Wszystkie warzywa kroić w kosteczkę i wrzucać do miski. Cebulkę pokroić drobniej i posolić na desce, aby zmiękła. Groszek odcedzić z zalewy. Składniki sałatki wymieszać dokładnie i przyprawić według uznania. Wstawić do lodówki i podawać schłodzoną z odrobiną natki.


oceń
7
8

komentarze (921) | dodaj komentarz

SAŁATKA WALDORF

poniedziałek, 25 lutego 2013 16:01

 

 

Klasyka gatunku ze 120-letnim stażem.

 

Składniki:

 

kilka łodyżek selera naciowego

duże czerwone jabłko

garść łuskanych orzechów włoskich

garść rodzynków

4 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

sok z cytryny

sól

świeżo zmielony pieprz

rukola do podania

 

Rodzynki namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie. Orzechy lekko uprażyć na suchej patelni. Majonez wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Łodygi selera umyć, osuszyć i pokroić w plasterki o grubości około 0,5 cm. Umyte jabłko podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, przeciąć jeszcze raz wzdłuż na pół i pokroić w plasterki. Przygotowane składniki wymieszać w misce i podawać na przykład na rukoli.

 


oceń
31
6

komentarze (15) | dodaj komentarz

SAŁATKA Z BURAKÓW I POMARAŃCZY Z SEREM KOZIM I ORZECHAMI

sobota, 19 stycznia 2013 23:28

 

 

Zupełnie nieekonomiczne jest gotowanie dwóch buraków, dlatego ugotowałam więcej, a w związku z tym - kontynuacja buraczanego tematu w formie sałatki z pomarańczami.

 

Składniki:

 

2 pomarańcze

kilka małych buraczków, wcześniej ugotowanych

garść łuskanych orzechów włoskich (+ łyżka cukru do skarmelizowania, opcjonalnie)

ser kozi, biały, twardy

miodowy winegret, który został z poprzedniego przepisu

 

Buraczki ugotować w mundurkach i po ostudzeniu obrać ze skóry oraz pokroić promieniście na 6-8 cząstek. Orzechy uprażyć na suchej patelni, aby się zrumieniły, a jeżeli chcemy orzechy skarmelizowane - dodać w trakcie prażenia łyżkę cukru i często mieszać. Pomarańcze obrać ze skóry, podzielić na cząstki, a następnie ostrym nożem skroić ze szczytu każdej cząstki białą błonkę, czyli albedo, po czym przekroić na pół. Ser kozi zetrzeć na cieniutkie plasterki na tarce do mizerii. Na talerzach rozłożyć składniki sałatki i skropić sosem.

 

 


oceń
0
1

komentarze (2) | dodaj komentarz

CAPRESE Z BURAKAMI

piątek, 18 stycznia 2013 16:05

 

 

 

Polecam. Szczególnie w porze zimowej, albo gdy nie mamy pomidorów.

 

Składniki:

 

2 kulki mozzarelli

2 średnie buraki, ugotowane

sałata i świeżo zmielony pieprz (może być kolorowy) do podania

 

Miodowy winegret:

 

łyżeczka miodu

łyżeczka musztardy, najlepiej z Dijon

ząbek czosnku, zmiażdżony

2 łyżki octu jabłkowego

szczypta soli

pieprz

6-7 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

 

Składniki sosu oprócz oliwy wymieszać w zakręcanym słoiku. Dodać oliwę, zakręcić słoik i energicznie wstrząsając utworzyć gęsty, aksamitny sos.

 

Buraki ugotować w mundurkach. Po ostudzeniu obrać ze skóry i pokroić w plastry. Mozzarellę również pokroić w plastry. Na talerzu rozłożyć sałatę, na niej na przemian układać buraki i ser. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i polać sosem.

 


oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO I KAPARÓW

niedziela, 28 października 2012 15:58

 

 

Otwarty słoiczek kaparów wylądował w sałatce z kopru. Wszystko da się zagospodarować, tylko czasami brakuje inwencji twórczej. Na szczęście w dobie internetu...

 

Składniki:

 

1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)

1 nieduża czerwona cebula

pół słoiczka kaparów, odsączonych i opłukanych

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 łyżki majonezu

2 łyżki soku z cytryny

 

Koper włoski pozbawić wierzchniej warstwy, następnie odciąć piętkę i górne łodygi. Teraz przekroić pionowo na ćwiartki i wyciąć z każdej twardy głąb. Cebulę obrać. Koper i cebulę cieniutko pokroić lub zetrzeć na tarce do mizerii. Dodać kapary, zieleninę i wymieszać. Majonez połączyć z sokiem z cytryny. Dać do sałatki, doprawić solą (ostrożnie) i pieprzem. Całość wymieszać.

Podawać jako samodzielną sałatkę, bądź surówkę obiadową.

 

Inspiracja: Bill Granger

 


oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

SAŁATA Z BIAŁĄ RYBĄ I SOSEM KAPAROWYM

poniedziałek, 22 października 2012 19:13

 

 

Szybkie danie, prosty przepis, czasu mało, komentarza brak :-).

 

Składniki:

 

paczka mieszanych sałat

40 dag fileta z dorsza bez skóry i ości

sól

 

Dorsza umyć, osuszyć i podzielić na kawałki lub zostawić w całości, w zależności od wielkości filetów oraz naczynia do gotowania na parze, którym dysponujemy. Następnie lekko posolić i ugotować na parze. U mnie trwało to około 15 minut. W tym czasie przygotować sos.

 

Sos kaparowy:

 

200 ml gęstego jogurtu bałkańskiego lub greckiego light (ok. 3-3,5% tł.)

szczypta soli

1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie)

pół słoiczka kaparów, odsączonych i opłukanych

2-3 łyżki posiekanego koperku

świeżo zmielony pieprz

 

Jogurt przełożyć do miseczki i roztrzepać ze szczyptą soli. Stanie się gładki i kremowy, bez grudek. Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić.

 

Sałatę rozsypać na talerzach, obłożyć kawałeczkami ryby i polać sosem. Gotowe.

 


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

CAPRESE Z FIGAMI I SOSEM MALINOWYM

poniedziałek, 15 października 2012 11:11

 

 

Nie ma się co czarować, jesień pełną parą, ale na talerzu jeszcze troszeczkę lata - ostatnie maliny, ostatnie figi, rukola i mozzarella. Mniam.

 

Składniki:

 

kulka mozzarelli (125g )

1-2 figi

garść rukoli

świeżo zmielony pieprz

 

Malinowy winegret:

 

1 łyżeczka miodu płynnego

1 łyżka malinowego octu winnego

3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

szczypta soli

kilkanaście świeżych malin

 

W słoiczku wymieszać miód z octem i solą, dodać oliwę, zakręcić słoik i energicznie wstrząsając, utworzyć sos. Dodać maliny i częściowo je rozgnieść, aby sos nabrał intensywnego smaku i koloru.

 

Rukolę umyć i osuszyć. Mozzarellę i figi pokroić na plasterki. Na talerzu rozłożyć rukolę, ułożyć na niej na przemian mozzarellę i figi, całość oprószyć pieprzem i polać sosem.

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

RUKOLA Z FIGAMI I OSCYPKIEM

piątek, 28 września 2012 17:41

 

 

Przyjechali górale, z oscypkami oczywiście, więc nie mogłam sobie odmówić.

 

Składniki na jedną porcję:

 

garść rukoli

2 plasterki oscypka

figa

1 łyżka prażonego słonecznika

 

Miodowy winegret (duża porcja):

 

1 łyżka płynnego miodu

1 łyżeczka musztardy

ząbek czosnku

3 łyżki octu winnego albo jabłkowego

9 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

 

Miód dać do zakręcanego słoika. Jeżeli jest skrystalizowany, rozpuścić przez kilka sekund w mikrofali. Do miodu dodać musztardę, zmiażdżony czosnek i ocet. Wymieszać. Dolać oliwę, zakręcić słoik i energicznie wstrząsając, utworzyć aksamitny sos. Niewykorzystany sos można wykorzystać w ciągu kilku dni.

 

Rukolę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu. Figę umyć, pokroić promieniście na 8 kawałków i umieścić na rukoli. Na patelni uprażyć słonecznik. Posypać sałatkę, a na tę samą patelnię dać plastry oscypka. Zrumienić ser z obu stron, podzielić na ćwiartki i położyć na wierzchu. Polać sosem i od razu podawać.

 

 


oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

SAŁATKA Z CZERWONEJ FASOLI, SELERA I SZYNKI

piątek, 06 stycznia 2012 17:55

 

 

Wczoraj raczyłyśmy się tą sałatką u Beaty, a dziś ... nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała jej zrobić. Dziękuję :-)

 

Składniki:

 

puszka czerwonej fasoli

słoik selera marynowanego

2 jabłka

20 dag szynki konserwowej

4 łyżki posiekanego szczypiorku (dałam mrożony)

4 łyżki majonezu

1-2 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany

świeżo zmielony pieprz

 

Fasolę opłukać na sitku, a selera odsączyć z zalewy. Jabłka i szynkę pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce, przyprawić pieprzem, dodać 3 łyżki szczypiorku. Gotową sałatkę posypać z wierzchu resztą szczypiorku.

 


oceń
2
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI

wtorek, 13 września 2011 12:36

 

 

Wiadomo, że cebula i jabłko świetnie korespondują ze śledziami. Ale za śledziami w towarzystwie buraczków nie każdy przepada. Mimo to chcę gorąco zachęcić do spróbowania, ponieważ buraki znakomicie łagodzą smak śledzi, przez co sałatka jest naprawdę delikatna.

 

Składniki:

 

4 filety śledziowe matiasy

1 czerwona cebula

2 jabłka

5 ugotowanych w łupinach buraków

4-5 łyżek majonezu

gęsty jogurt naturalny (według uznania)

świeżo zmielony pieprz

3-4 łyżki posiekanego koperku

gałązki koperku do ozdoby

 

Najpierw ugotować buraki i wymoczyć w zimnej wodzie śledzie. Ja moczę kilka godzin, ponieważ nie lubię słonych potraw. Następnie buraki i jabłka obrać ze skóry i pokroić w dość drobną kostkę. Śledzie osuszyć i pokroić tak samo. Jedynie cebulę można pokroić bardzo drobno. Wymieszać składniki z majonezem i koperkiem, przyprawić pieprzem. Jeżeli sałatka jest zbyt sucha, można dodać jogurtu.

 


oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 25 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 337 161  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3337161
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki