Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 155 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

niedziela, 04 września 2016 14:41

 

zupa krem z pomidorĂłw.JPG

 

To jest zupa sezonowa. Z pachnących, dojrzałych, polnych pomidorów. Gęsta i wyrazista. Najlepsza.

 

Składniki:

 

1 kg pomidorów, najlepiej polnych np. Lima

cebula

2 ząbki czosnku

łyżka oliwy z oliwek extra virgin

marchewka

po kilka listków naci selera i lubczyku

świeża bazylia

sól

świeżo zmielony pieprz

łyżeczka cukru

 

Pomidory sparzyć, wrzucając do garnka z wrzątkiem. Gdy skórki popękają, odlać wrzątek i zalać pomidory zimną wodą, a następnie obrać je ze skóry.

W międzyczasie w rondlu, a najlepiej w Thermomiksie temp. 100°C poz. 3 , zeszklić na oliwie pokrojoną cebulę i czosnek. 

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cebuli. Wlać pół szklanki wrzątku, posolić, dodać listki selera, lubczyku i bazylii i dusić, aż warzywa będą miękkie.

Teraz dodać obrane pomidory, mogą być pokrojone. Gotować około 10 minut, aż pomidory się rozgotują. Całość zmiksować. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i podawać z listkiem świeżej bazylii.

 

Opcjonalnie zupę można też podać skropioną dodatkową oliwą lub z łyżką gęstej śmietany, posypaną parmezanem albo z kawałkiem mozzarelli, ale czysta jest najsmaczniejsza.

 

 

 


oceń
1
0

komentarze (920) | dodaj komentarz

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY

piątek, 10 czerwca 2016 16:06

 

kapuśniak.JPG

 

Lekka, ale wyrazista i dość pikantna zupka.

 

Składniki:

 

główka młodej kapusty

pęczek młodej włoszczyzny

kilka ziemniaków (5-6)

500 g passaty pomidorowej

cebula

oliwa z oliwek extra virgin - 2 łyżki

posiekany koperek do posypania

sól

pieprz

ostra papryka

2 łyżeczki cukru

 

Kapustę obrać z grubych zewnętrznych liści, opłukać i osuszyć. Następnie poszatkować i przełożyć do miski. Lekko posolić i wymieszać.

W dużym garnku wstawić około litra wody. Ilość wody jest zależna od ilości warzyw i wielkości kapusty. Jeżeli okaże się, że jest to za mało, w każdym momencie można dodać trochę wrzątku.

Włoszczyznę obrać i wymyć. Marchewki, pietruszkę i selera pokroić w plasterki. Nać pietruszki i selera (maksymalnie po 2-3 gałązki) oraz pora - posiekać. Warzywa dać na wrzątek, lekko posolić, przykryć garnek i gotować.

W tym czasie obrać i pokroić w drobną kostkę ziemniaki. Dodać do gotujących się warzyw.

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać passatę, trochę soli, cukier, sporo pieprzu i paprykę. Zmniejszyć ogień i powolutku dusić.

Teraz dodać do zupy kapustę. Gotować przez kilka minut, aż kapusta zmięknie, ale będzie jędrna. Do zupy dodać sos pomidorowy, całość wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku i zagotować. 

Podawać posypaną świeżym koperkiem.

 

 

 


oceń
5
5

komentarze (615) | dodaj komentarz

ZUPA KOPERKOWA Z KLUSECZKAMI

sobota, 27 czerwca 2015 22:32

 

zupa koperkowa.JPG

 

 

Koperek jako dodatek do młodych ziemniaczków i zup - owszem, ale w roli głównej? Dlaczego nie?

 

 

Składniki:

 

1l bulionu warzywnego lub mięsnego

duży pęczek koperku

2-3 łyżki śmietany créme fraîche

skórka otarta z połowy cytryny

jajko

2-3 łyżki mąki pszennej

sól

świeżo zmielony pieprz

 

 

Jajko roztrzepać w miseczce, dać szczyptę soli oraz stopniowo mąkę i ukręcić trzepaczką rózgą lub łyżką gładkie, dość gęste ciasto.

 

Bulion zagotować. Koperek wypłukać, drobno posiekać, zostawić nieco do posypania, a zdecydowaną większość dodać do gotującego się bulionu. Zupę zaprawić śmietaną, dodać startą skórkę cytrynową i zagotować.

 

Na gotującą się zupę kłaść łyżką, bezpośrednio z miseczki, maczając za każdym razem łyżkę w zupie, niewielkie kluseczki.

 

Gotować chwilę zupę z kluskami, doprawić do smaku według uznania solą i pieprzem, zdjąć z ognia.

 

Zupę podawać posypaną świeżym koperkiem.

 

 

 

 


oceń
5
0

komentarze (15) | dodaj komentarz

BOTWINKA

wtorek, 09 czerwca 2015 15:33

 

botwinka.JPG

 

Błyskawiczna zupa z botwinki - nieznudzony smak wiosny, utrwalony w pamięci od dzieciństwa.

 

Składniki:

 

2 pęczki botwinki z młodymi buraczkami

pół pęczka koperku

sok z połowy cytryny

sól

szczypta cukru

woda

3-4 łyżki śmietany créme fraîche

 

Wstawić wodę w czajniku. Botwinkę dokładnie umyć. Buraczki pokroić na plasterki (można nie obierać). Wrzucić do szerokiego rondla, zalać wrzątkiem tak, aby przykryć buraczki i zagotować. Pokroić liście botwiny. Gdy buraczki lekko zmiękną, dodać botwinę i płaską łyżeczkę soli. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, można dolać trochę wrzątku. Gotować dosłownie chwilę i dodać sok z cytryny oraz nieco cukru. Na koniec do zupy dać śmietanę, wymieszać, zagotować i wsypać posiekany koperek.

 

 


oceń
4
0

komentarze (18) | dodaj komentarz

ZUPA ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM

sobota, 23 maja 2015 0:06

 

zupa ziemniaczana z łososiem.JPG

 

Prosta, szybka i bardzo smaczna.

 

Składniki:

 

80 dag ziemniaków

800 ml wody

30 dag wędzonego łososia

pół pęczka koperku

100 ml śmietanki 30%

sok z połowy cytryny

listek laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka ziaren pieprzu

świeżo zmielony pieprz

sól

 

Wstawić wodę. Obrać i umyć ziemniaki, a następnie pokroić w drobną kostkę i wrzucić na wrzątek. Dodać listek laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, nieco soli i ugotować do miękkości pod przykryciem.

Gdy ziemniaki będą miękkie, zaprawić zupę śmietanką, dodać sok z cytryny i pokrojonego w kostkę łososia. Doprawić pieprzem mielonym i jeśli to konieczne - solą i zagotować.

Na talerzu posypać obficie koperkiem.


oceń
1
0

komentarze (19) | dodaj komentarz

NAJPROSTSZA ZUPA RYBNA

piątek, 01 marca 2013 14:10

 

 

Dorsza dziś nie kupiłam, ponieważ kutry nie wypłynęły w morze ze względu na silny wiatr. Zadowoliłam się więc pstrągiem. Podczas sprawiania odkroiłam tyle dobrych kawałków, że aż szkoda było wyrzucić. Powstała więc zupa.

 

Składniki:

 

skrawki pozostałe z filetowania dwóch pstrągów

duża cebula

mała ostra papryczka suszona

liść laurowy

ziele angielskie

sól

2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego

50 ml białego wytrawnego wina

świeżo zmielony pieprz

posiekany koperek do posypania

 

Skrawki ryby zalać w garnku wrzątkiem, tylko do wysokości ryby, dodać cebulę, ziele angielskie, papryczkę, liść laurowy, sól i gotować na małym ogniu kilkanaście minut. Następnie całość przelać przez sitko do czystego garnka. Do wywaru dodać wino, przecier pomidorowy i pieprz. Skrawki ryby obrać z ości, dodać do zupy i zagotować. Na talerzu zupę posypać koperkiem. 

 


oceń
3
1

komentarze (2) | dodaj komentarz

GRZYBOWY ROSÓŁ Z KACZKI

wtorek, 29 stycznia 2013 16:06

 

 

Rosół o bardzo ciekawym odcieniu i aromacie, nawet nie tyle dzięki grzybom, które na pewno decydują o smaku, ale dzięki bogatej gamie przypraw i ziół. 

 

Składniki:

 

4 skrzydełka z kaczki

włoszczyzna

50 g grzybów suszonych

cebula

sól

 

woreczek z przyprawami:

 

8-10 ziarenek pieprzu

3-4 ziarna ziela angielskiego

2 listki laurowe

łyżeczka suszonego rozmarynu

łyżeczka suszonej bazylii

2 gałązki świeżej natki pietruszki

kawałek ostrej papryczki, może być suszona

ząbek czosnku, przekrojony

 

do podania:

 

drobny makaron, np. zacierka

posiekana natka pietruszki

 

Skrzydełka oczyścić, w razie potrzeby opalić palnikiem, umyć i umieścić w sporym garnku. Zalać zimną wodą, aby przykryła skrzydełka i zagotować.

W międzyczasie przygotować woreczek z przyprawami. Kawałek jałowej gazy złożyć kilkakrotnie, ułożyć na nim przyprawy, zawinąć i ściśle zawiązać nitką. Odłożyć na bok.

Gdy skrzydełka się zagotują, przy pomocy sitka zdjąć z powierzchni szumowiny. Zmniejszyć ogień.

Cebulę obrać, przekroić na pół i przypalić na suchej patelni, kładąc przecięciem do dołu. Dodać do rosołu wraz z solą i przyprawami w woreczku.

Grzyby pokroić nożyczkami, opłukać i dać do zupy. Gotować około godziny.

Po tym czasie obrać włoszczyznę i dorzucić do zupy. Gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Rosół przecedzić przez sitko. Skrzydełka obrać ze skóry i wyjąć kości, a marchewkę pokroić w plasterki. Grzyby, mięso i marchewkę dać z powrotem do zupy.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Na talerze wyłożyć makaron i zalać rosołem z kawałkami grzybów, mięsa i marchewki. Posypać natką pietruszki.

 

 


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

KAPUŚNIAK Z ORKISZEM

wtorek, 08 stycznia 2013 13:11

 

 

Typowo zimowa zupa. Krzepiąca i rozgrzewająca. Nic dodać, nic ująć - obiad w jednym garnku.

 

Składniki:

 

30 - 40 dag chudych żeberek wieprzowych

10 dag ziarna orkiszu

kilka grzybów suszonych

3-4 ziarna ziela angielskiego

2 listki laurowe

sól

3 marchewki

mała pietruszka

kawałek selera

2 ziemniaki

80 dag kapusty kiszonej

świeżo mielony czarny pieprz

 

Mięso umyć, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Odszumować, dodać opłukane grzyby suszone, ziele angielskie, liście laurowe i nieco soli. Orkisz przebrać, dokładnie wypłukać i dodać do zupy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wówczas wyjąć je z wywaru, a do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starte na grubej tarce warzywa. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodać lekko poszatkowaną kapustę oraz odzielone od kości i pokrojone w kostkę mięso. Gotować, aż kapusta będzie miękka. Na koniec przyprawić zupę czarnym pieprzem i podawać.


oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

PIKANTNA ZUPA DYNIOWO - POMIDOROWA

poniedziałek, 29 października 2012 12:16

 

  

 

Idealna zupa na chłodne, jesienne dni. Dzięki pikantnym dodatkom mocno rozgrzewa. Miałam gotowe półprodukty, więc ugotowałam ją w ... 5 minut. Polecam.

 

Składniki:

 

30 dag musu z dyni pieczonej

300 ml przecieru pomidorowego

300 ml lub trochę więcej (to zależy od gęstości musu i przecieru) bulionu warzywnego lub wody + 1 łyżka Vegety Natur

2 łyżeczki curry

łyżeczka kuminu rzymskiego

świeża ostra papryczka i/lub sproszkowana (ilość wg uznania i wytrzymałości podniebienia)

sól do smaku

jogurt naturalny do podania

 

Upieczoną dynię zmiksować i dać do rondla wraz z przecierem pomidorowym i bulionem, następnie wymieszać i zagotować. Jeżeli zamiast bulionu użyliśmy wody, trzeba dodać jeszcze łyżkę Vegety Natur. Paprykę przekroić wzdłuż na pół, oczyścić z nasionek i dodać do gotującej się zupy. Dodać przyprawy. Jeśli zupa jest za gęsta - dolać bulionu lub wody. Gotową, dobrze przyprawioną zupę rozlać do miseczek i podawać z jogurtem.

 

PS Dynię pieczoną można zamrozić, najlepiej właśnie w postaci musu, w plastikowych pojemnikach, polecam.


oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

SŁODKO - KWAŚNA ZUPA FASOLOWA

sobota, 17 marca 2012 22:29

 

 

Ostatnio zupę tę jadłam dawno..., a ugotowała ją Babcia. Niestety, tajniki przepisu Babcia J zabrała ze sobą, a ja nieudolnie spróbowałam dziś odtworzyć smak dzieciństwa. I choć zupa wyszła całkiem smaczna, nie do końca przypomina Babciną fasolówkę.

 

Składniki:

 

30 dag białej fasoli

włoszczyzna (może być mrożona)

listek laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

sól

10 dag boczku wędzonego

cebula

2 łyżki śmietany cremè fraîche

świeżo zmielony pieprz

sok z cytryny i cukier do smaku

 

Fasolę dzień wcześniej namoczyć. Następnego dnia zmienić wodę i ugotować do miękkości z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Włoszczyznę obrać i pokroić w kosteczkę lub zapałkę i dodać do fasoli. Zupę posolić. W tym czasie usmażyć pokrojony w kostkę boczek, a gdy się ładnie zrumieni, dorzucić posiekaną cebulę i zeszklić na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną, dodać do zupy boczek, śmietanę i przyprawić pieprzem. Na koniec dodawać stopniowo soku z cytryny i cukru, ostrożnie i według uznania ważąc proporcje słodko - kwaśne zupy.

 

Z tego co pamiętam Babcia do zupy fasolowej dawała zwykły ocet. Pewnie dlatego zupa się nie przyjęła, bo Mama już jej nie gotowała.


oceń
2
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 25 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 337 162  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3337162
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki