Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

SURÓWKA Z CYKORII

środa, 08 lutego 2012 16:11

 

 

Chcąc jeść zimą w miarę wartościowe warzywa, wybieramy najczęściej mrożonki i kiszonki. Ale cennym źródłem witamin jest w tym czasie również cykoria. Polecam. Dziś w towarzystwie jabłka i orzechów w bardzo prostej surówce.

 

Składniki:

 

3 cykorie czerwone

2 jabłka

2 łyżki soku z cytryny

kilka orzechów włoskich

 

Sos:

 

100 ml śmietany crème fraîche

łyżeczka musztardy z Dijon

łyżeczka miodu

łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny

świeżo zmielony pieprz

 

Składniki sosu wymieszać, a orzechy wyłuskać. Cykorię przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gorzki głąb i opłukać. Następnie osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na kawałki. Jabłka obrać,  pokroić w kosteczkę i skropić sokiem z cytryny. Cykorię i jabłka wymieszać delikatnie z sosem i posypać orzechami.

 

 


oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

DYNIA PIECZONA

niedziela, 13 listopada 2011 13:25

 

 

Wyczytałam, że pieczona dynia może stanowić bazę wspaniałej zupy, farszu do pierogów lub naleśników, albo sałatki. Postanowiłam to sprawdzić, ponieważ do tej pory moje doświadczenia w tym zakresie były ograniczone tylko do zupy i dyni marynowanej.

 

Składniki:

 

nieduża dynia

oliwa z oliwek extra virgin

sól

 

Dynię przekroić na pół i łyżką wydrążyć gniazda nasienne. Następnie pokroić na 2-3 centymetrowe paski i obrać ze skóry. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, posmarować oliwą i posypać solą. Piec pół godziny w temperaturze 200oC, do miękkości.


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

SURÓWKA Z PAPRYKI I OGÓRKA

środa, 05 października 2011 16:28

 

 

W dobie nowoczesnego rolnictwa pomidory, paprykę, sałatę, ogórki i wiele innych warzyw mamy przez cały rok. Ale w ogrodzie papryka dojrzała właśnie teraz. 

I taka jest najcenniejsza.

 

Składniki:

 

3 czerwone papryki oczyszczone z gniazd nasiennych

3 ogórki kiszone lub małosolne obrane ze skóry

nieduża cebula

łyżka oliwy z oliwek extra virgin

świeżo zmielony pieprz

szczypta cukru do smaku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Warzywa pokroić w drobną kostkę, wymieszać z pietruszką i oliwą, następnie doprawić do smaku pieprzem oraz cukrem i gotowe.

 

 


oceń
1
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

SURÓWKA Z KAPUSTY I MARCHEWKI

piątek, 23 września 2011 13:17

 

 

Prosta i bardzo uniwersalna surówka. Pasuje do wszystkiego, ale do ryby szczególnie.

 

Składniki:

 

pół małej główki kapusty włoskiej lub białej

2-3 marchewki

1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

łyżeczka soli

łyżka oliwy z oliwek extra virgin

sok z cytryny i cukier do smaku

 

Kapustę obrać z wierzchnich liści, wziąć połowę i poszatkować na tarce do mizerii. Następnie posolić, dokładnie wymieszać i odstawić, aby zmiękła. Marchew obrać, zetrzeć na tarce i dodać do kapusty. Do surówki dać pozostałe składniki i przyprawić do smaku cytryną i cukrem. Całość dokładnie wymieszać.

 

 


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

BURACZKI Z OGÓRKIEM KISZONYM

poniedziałek, 12 września 2011 14:37

 

 

Buraczki nie są łatwe do przyprawienia. Ale w zestawieniu z ogórkiem, cebulką, jabłkiem oraz odrobiną pieprzu i oliwy nie wymagają niczego więcej.

 

Składniki:

 

6 ugotowanych buraków

3 ogórki kiszone

1 cebula czerwona

szczypta soli

1 jabłko

świeżo zmielony pieprz

łyżka oliwy z oliwek extra virgin

 

Cebulę drobno posiekać i wymieszać w misce ze szczyptą soli, aby nieco zmiękła. W tym czasie buraki, ogórki i jabłko obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość wymieszać z dodatkiem oliwy, pieprzu i ewentualnie soli do smaku.

Dobry dodatek do pieczonego lub duszonego mięsa.

 


oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

FASOLKA SZPARAGOWA Z BALSAMICZNYM WINEGRETEM

piątek, 15 lipca 2011 16:23

 

 

 

Świeża fasolka szparagowa, mniam, mniam. Można z przyrumienioną na maśle bułeczką tartą, albo sosem winegret. Dałam najprostszy - balsamiczny.

 

Składniki:

 

fasolka szparagowa

ziarna czerwonego pieprzu do posypania

 

Balsamiczny sos winegret:

 

1 łyżka octu balsamicznego z Modeny

4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

sól

 

Obciąć końce fasoli, wypłukać i wrzucić na wrzątek. Ugotować al dente. W międzyczasie składniki sosu dać do słoiczka, zakręcić i energicznie wstrząsając, wymieszać. Ugotowaną fasolkę, ciepłą lub zimną, polać na talerzu sosem i posypać czerwonym pieprzem.


 


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

SAŁATA ZE ŚMIETANĄ

wtorek, 21 czerwca 2011 23:06

 

 

M przywiózł od Mamy sałatę. Prawdziwą. Z ogrodu. Delikatne listeczki dosłownie rozpływają sie w ustach. Cudo. A dziś do pieczonego, oczywiście zagrodowego kurczaka, sałata po staroświecku, ze śmietaną i cukrem. Zupełnie zapomniałam, że tak można, na szczęście przypomniała mi o tym Ewa. Dzięki.

 

Składniki:

 

główka zwykłej sałaty

kubek dobrej kwaśnej śmietany 12 %

łyżka cukru (lub więcej, do smaku)

szczypta soli

 

Sałatę dobrze wypłukać, każdy listek osobno. Następnie osuszyć na sicie lub w suszarce do sałaty. Śmietanę wymieszać z cukrem i solą. Bezpośrednio przed podaniem polać sałatę.


oceń
1
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

PORY POD BESZAMELEM

sobota, 05 marca 2011 15:08

 

Już sama nie wiem, co gotować zimą na jarzynę. Sztucznie pędzonych nie chcę, dlatego mam niewielki wybór. W planach na dziś była surówka z pora, ale ostatecznie dla odmiany wyszły pory pod beszamelem, też dobre.

 

Składniki:

 

1/2 kg porów

2 łyżeczki masła klarowanego

1 łyżeczka mąki

150 ml mleka

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

3 łyżki startego parmezanu

 

Pory obrać ze zwiędniętych liści i odkroić ciemnozielone. Białe i jasnozielone części pora przekroić wzdłuż i dokładnie wypłukać. Pokroić na kawałki długości 10 cm, wrzucić na wrzątek i blanszować 2 minuty. Przelać na sitko i odcedzić. Na patelni rozgrzać jedną łyżeczkę masła, dać pory i smażyć kilka minut. W międzyczasie zrobić beszamel. W małym garczku przesmażyć resztę masła z mąką, dodać mleko, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i ciągle mieszając, zagotować.

Pory przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego, polać beszamelem i posypać parmezanem. Zapiekać 15 minut w temperaturze 180oC.


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

GOTOWANA KISZONA KAPUSTA

czwartek, 10 lutego 2011 16:07

 

Kapusta generalnie jest świetnym dodatkiem do wielu dań, a gotowana kapusta kiszona szczególnie dobrze komponuje się ze smażoną lub pieczoną wieprzowiną. Drugi raz w życiu upiekłam golonkę, dlatego musiałam też przygotować kapustę. Nie wyobrażam sobie golonki podanej na przykład z brokułami na parze.

 

Składniki:

 

1 kg dobrej kapusty kiszonej, najlepiej swojskiej

cebula

łyżka masła lub smalcu

płaska łyżka mąki 

świeżo zmielony pieprz

mielony kminek

liść laurowy

ziele angielskie

 

Kapustę przełożyć na sitko i opłukać pod bieżącą wodą. Następnie zalać w garnku wrzątkiem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu, aż zmięknie. Cebulę drobno pokroić i lekko zrumienić na tłuszczu. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Połączyć z kapustą, przyprawić pieprzem i kminkiem. Dokładnie wymieszać i jeszcze kilka minut gotować, powinna lekko zgęstnieć.


oceń
10
14

komentarze (6) | dodaj komentarz

BROKUŁY Z MASEŁKIEM CZOSNKOWYM

wtorek, 18 stycznia 2011 15:43

 

Brokuły nie mają wyrazistego smaku, a gotowane na parze szczególnie. Mimo to polubiłam tę metodę gotowania brokułów, ponieważ odpowiednio przypilnowane nie tracą żywego koloru i są al dente. Idealnym dodatkiem do brokułów podawanych na ciepło jest masełko czosnkowe.

 

Składniki:

 

brokuł  świeży lub paczka mrożonych różyczek

łyżka masła

ząbek czosnku

łyżka soku z cytryny

szczypta soli

 

Brokuła umyć, podzielić na różyczki i umieścić w koszyku do gotowania na parze. W odpowiednim garnku zagotować tyle wody, żeby koszyczek nie był w niej zanurzony. Gotować pod przykryciem 7-10 minut sprawdzając patyczkiem, czy gotowe. W międzyczasie w garnuszku na kuchence albo w mikrofali rozpuścić masło, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, sól i sok z cytryny. Koszyczek z ugotowanymi brokułami wyjąć z garnka i energicznie przelać szklanką zimnej, czystej wody, może być przegotowana, filtrowana lub mineralna. Brokuły wyłożyć na talerz, polać sosem i od razu podawać.


oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 460  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476460
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki