Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 155 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

SYROP IMBIROWO - MIĘTOWY

czwartek, 15 lipca 2010 13:44



Takie przepisy rozchodzą się, jak dobre ploteczki. Dwa dni temu piłam u Kasi przepyszny napój imbirowo - miętowy z limonką
i od razu chciałam poznać przepis. Dostałam więc adres bloga ( www.cosniecos.blox.pl ), a dziś delektuję się już własnym.

Składniki:

200 g cukru

200 ml wody
100 g obranego imbiru w plastrach
garść liści i łodyg świeżej mięty

Wszystkie składniki umieścić w garnku i zagotować. Następnie gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu. Przecedzić przez sitko do butelki lub słoika i przechowywać w lodówce.

W oryginalnym przepisie podano 8 g imbiru, ale to chyba pomyłka, bo miało się to równać czterem łyżkom imbiru. Zresztą sama autorka stwierdziła, że imbir w jej syropie jest mało wyczuwalny. Idąc za jej radą dałam więcej, czyli 100 g imbiru
i jestem bardzo zadowolona z efektu.

Takim sposobem popijam sobie właśnie napój sporządzony
z syropu imbirowo - miętowego i soku z cytryny w równych częściach, z dodatkiem lekko gazowanej wody mineralnej, plasterka cytryny i lodu. Użyłam cytryny z braku limonki :-).
Myślę, że syrop ten się sprawdzi w różnych zestawieniach:
na pewno z limonką, być może z rumem, a nawet z herbatą.


oceń
1
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

KOKTAJL TRUSKAWKOWY

wtorek, 15 czerwca 2010 20:53



Jogurt jest. Truskawki też. To do dzieła.

Potrzebne:

0,5 kg umytych i obranych truskawek
0,5 l jogurtu naturalnego ( oczywiście własnej produkcji )
1-2 łyżki cukru
mikser

Składniki zmiksować i gotowe. Ale filozofia.


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

JOGURT NATURALNY

wtorek, 15 czerwca 2010 19:55



W związku z nadejściem sezonu truskawkowego, przyszedł czas na pyszne koktajle ze świeżych owoców. Ja robię na bazie jogutru. A jogurt robię sama. Więc do dzieła:

1,6 l mleka świeżego ( nie UHT! )
mały jogurt naturalny bez cukru

Mleko podgrzać w garnku do temperatury 40 st. C, to znaczy ma być wyraźnie letnie. Dodać jogurt naturalny, dobrze wymieszać, przelać do 2 słoików 0,9 l i zostawić w torbie termoizolacyjnej lub pod poduszką na kilka godzin, aż się zrobi gęsty. Można go przechwywać w lodówce ok. tygodnia.

Następny jogurt robię już z reszty poprzedniego itd. Tym sposobem litr jogurtu kosztuje tyle co litr mleka i nie stoi miesiącami w plastikowym pojemniku.


oceń
0
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 25 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 337 068  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3337068
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki