Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 611 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

PIERNIK SZCZUTOWSKI

sobota, 12 grudnia 2015 14:27

 

piernik szczutowski.JPG

 

U Babci M w ogrodzie stały ule. Pamiętam, jak w wakacje był zbierany miód i to było wielkie wydarzenie - te białe stroje, kapelusze z siatkami, dym, a potem chrupiący chleb z masłem i świeżutkim miodem ... takie mam wspomnienia. Miód był u Babci zawsze. Tak więc i piernik był pieczony często. Ten piernik.

 

Składniki:

 

 

200 g masła

200 g miodu

100 g cukru

przyprawa do pierników

pół łyżeczki cynamonu

1 łyżka kakao

200 ml mleka

4 jajka

350 g mąki pszennej

150 g mąki żytniej

1 łyżeczka sody

bakalie - orzechy, rodzynki, smażona skórka pomarańczowa

szczypta soli

 

Masło, miód, cukier, przyprawę do pierników, cynamon i kakao dać do sporego garnka, ustawić na ogniu i zagotować, mieszając, aby nie było grudek. Odstawić.

 

Po 10 minutach dodać mleko, wymieszać i ostudzić.

 

Następnie dodać żółtka, przesianą mąkę i sodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekane z grubsza orzechy, rodzynki i pokrojoną w drobną kosteczkę skórkę pomarańczową.

 

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy.

 

Piec w temperaturze 180ºC około 1 godz. lub do suchego patyczka.

 

PS Jeśli nie mamy mąki żytniej, można użyć tylko pszennej w ilości 500 g.

 

 

 

 


oceń
6
0

komentarze (15) | dodaj komentarz

CZEKOLADOWO - POMARAŃCZOWY SERNIK NA ZIMNO

czwartek, 26 marca 2015 20:12

 

sernik pomaranczowo czekoladowy.JPG

 

 

Odświeżona edycja znanego od dawna sernika na zimno - tym razem w wersji czekoladowej z wyraźną nutą pomarańczy.

 

 

Twaróg do sernika:

 

2 l pełnego mleka

400 ml kwaśnej śmietany, może być 12 %

5 jaj

 

 

Twaróg do sernika najlepiej przygotować dzień wcześniej.

 

Mleko zagotować, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliło. W misce roztrzepać jaja ze śmietaną i dodać do mleka. Zmniejszyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i ostudzić. Gdy twaróg wyraźnie oddzieli się od serwatki, przelać wszystko przez sitko wyłożone gazą. Zostawić na sicie nawet na całą noc.

 

 

 

Następnego dnia:

 

Czekoladowo - pomarańczowy spód z biszkoptami:

 

 

100 g biszkoptów

50 g masła

50 g gorzkiej czekolady

skórka otarta z 1 pomarańczy

 

 

Biszkopty zmielić w malakserze na proszek. Pomarańczę wyszorować, sparzyć i na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę. Masło i czekoladę roztopić na parze i dodać do pokruszonych biszkoptów wraz ze skórką pomarańczową. Powstałą kruszonkę wsypać do wyłożonej pergaminem tortownicy z odpinanym brzegiem i ugnieść palcami równy, zwarty spód do sernika. Wstawić do lodówki.

 

 

Masa serowo - czekoladowa:

 

twaróg - zrobiony dzień wcześniej

200 g masła

10 dag cukru pudru

150 g gorzkiej czekolady 

skórka otarta z 2 pomarańczy

100 g migdałów w płatkach

łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)

 

 

Czekoladę na masę rozpuścić na parze.

Pomarańcze wyszorować i sparzyć, a następnie zetrzeć z nich skórkę na tarce o małych oczkach.

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem, najlepiej w urządzeniu, na puszystą masę. Dodawać po łyżce twarogu i ciągle miksując, ukręcić na jednolity, gładki krem. 

Ostudzoną, ale płynną jeszcze czekoladę dolewać cienką strużką do miksowanej masy.

Na koniec dodać jeszcze startą skórkę pomarańczową, migdały, skórkę kandyzowaną i całość wymieszać.

 

Masę wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać powierzchnię i wstawić z powrotem do lodówki.

 

 

Galaretka pomarańczowa z owocami:

 

2 galaretki pomarańczowe (każda na 500 ml wody)

600 ml wrzątku

1 kg pomarańczy

 

Galaretki przygotować z podaną ilością wody (600 ml na dwie galaretki).

Pomarańcze umyć, obrać i ostrym nożem wyciąć fileciki omijając białe błonki.

 

Owoce wyłożyć na schłodzoną masę serową, zalać zimną, tężejącą galaretką i dać do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

 


oceń
4
0

komentarze (14) | dodaj komentarz

TORT WĘGIERSKI

poniedziałek, 15 kwietnia 2013 12:21

TORT WĘGIERSKI 

 

 

Jak urodziny, to i tort. Tym razem węgierski. Popełniony po raz pierwszy, od razu przypadł mi do gustu. Jego walory podstawowe to fakt, że nie jest zbyt słodki oraz, że jest bardzo wilgotny i ... mocno procentowy. Dodatkowym atutem jest możliwość rozłożenia prac na etapy, co bardzo usprawnia przygotowanie tortu w dniu podania. A wady? Jest jedna - tort ma niestety niepoliczalną ilość kalorii :-). Ale jakie to urodziny bez tortu...

 

 

Wiśnie w Amaretto (przygotować tydzień wcześniej):

 

35 dag wiśni mrożonych (w sezonie świeżych)

120 ml Amaretto

80 ml spirytusu

3 łyżki cukru

 

Wiśnie przygotować najlepiej tydzień, ale najpóźniej jeden dzień wcześniej. Wiśnie przesypać do słoika, zasypać cukrem i zalać alkoholem. Wstawić do lodówki.

 

Biszkopt czekoladowy (upiec 1-2 dni wcześniej):

 

5 jajek

150 g cukru

120 g mąki pszennej tortowej

40 g ciemnego kakao

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC. Dno tortownicy Ø 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zamknąć obręcz.

Białka ubić w urządzeniu, pod koniec dodając po jednej łyżce cukru. Gdy cukier się skończy dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Na koniec wsypać przesianą wraz z kakao mąkę i delikatnie wymieszać, aby piana nie opadła.

Masę przełożyć do tortownicy i piec 35-40 minut, dla pewności sprawdzając na koniec patyczkiem. Ciasto wyjąć z pieca i upuścić z wysokości 60 cm na podłogę. Wstawić ponownie do piekarnika i całkowicie ostudzić przy uchylonych drzwiczkach.

Nożem oddzielić biszkopt od brzegów formy i wyjąć ciasto na paterę, najlepiej odwrotnie, aby górka, która powstała podczas pieczenia, się wyrównała.

 

Polewa czekoladowa (wykonać 1 dzień wcześniej):

 

60 ml świeżej śmietanki kremówki 30%

50 g gorzkiej czekolady

 

Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, wyłączyć ogień i rozpuścić w niej czekoladę. Ostudzoną polewę wstawić do lodówki, aby zgęstniała.

 

Krem czekoladowy:

 

500 g serka mascarpone

500 ml śmietanki kremówki świeżej 30%

200 g gorzkiej lub deserowej czekolady

 

Czekoladę połamać, wsypać do garnuszka i ustawić go na większym rondelku z gotującą się wodą, ale tak, żeby dno garnuszka nie dotykało powierzchni wody. Rozpuścić czekoladę, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do przestudzenia.

Wiśnie odsączyć z zalewy na sitku ustawionym nad naczyniem i dobrze odcisnąć płyn. Alkohol zostawić do nasączenia tortu.

Mascarpone i śmietankę (powinny być dobrze schłodzone) ubić krótko w urządzeniu na jednolitą masę. Dodać ostudzoną czekoladę i dobrze, ale niezbyt długo zmiksować. Do kremu dodać odsączone wiśnie i delikatnie wymieszać.

 

Dodatki:

 

10 dag migdałów w słupkach

opakowanie kandyzowanych wiśni koktajlowych

 

Wykonanie:

 

Migdały z grubsza posiekać, uprażyć na suchej patelni, ciągle mieszając, a następnie ostudzić.

Biszkopt przekroić wzdłuż na trzy blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 alkoholu. Nałożyć 1/3 kremu czekoladowego z wiśniami, przykryć drugim blatem, nasączyć, nałożyć krem i przykryć ostatnim krążkiem. Nasączyć pozostałym alkoholem, a resztę kremu rozsmarować na wierzchu i bokach tortu.

Wierzch i boki tortu obsypać migdałami.

Polewę czekoladową rozprowadzić na wierzchu tortu, tworząc kratkę. Udekorować wiśniami koktajlowymi.

 

Przed podaniem tort schłodzić w lodówce.

 

Inspiracja: www.mojewypieki.com


oceń
13
2

komentarze (20) | dodaj komentarz

MAZUREK RÓŻANY

piątek, 29 marca 2013 19:55

 

Wesołego Alleluja !

 

MAZUREK RÓŻANY III 2013

 

W szafce stał przywieziony przez Kasię z Bułgarii, słoiczek z konfiturą z płatków róży. No cóż, nadeszła uroczysta chwila, aby go wykorzystać, tym bardziej, że za oknem śnieży, więc my, trochę na przekór, w Święta poczujemy zapach lata.

 

Ciasto:

 

500 g mąki pszennej

250 g masła

50 g cukru pudru

3 żółtka

szczypta soli

1 łyżka kwaśnej śmietany

 

Składniki ciasta zagnieść (można w malakserze, ja to robię w Thermomiksie), uformować kulę, zawinąć w folię lub papier i schłodzić w lodówce.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190oC. Ciasto rozwałkować przez folię i wyłożyć nim dowolne formy. Ja użyłam czterech foremek do tarteletek z wyjmowanym dnem o średnicy 12 cm, a resztę ciasta rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach 35x25 cm. Ważne, żeby placki miały wyższe brzegi. Placki nakłuć w wielu miejscach widelcem, umieścić w gorącym piekarniku i piec 12-17 minut, w zależności od wielkości placka, na złoto. Upieczone ciasto wyjąć z pieca i ostudzić.

 

Przełożenie różane:

 

słoiczek konfitury z płatków róży

4 łyżki soku z cytryny

 

Konfiturę wymieszać z sokiem z cytryny i rozsmarować równomiernie na upieczonych plackach.

 

Polewa różana:

 

300 g białej czekolady

6 łyżek słodkiej śmietanki kremówki 30%

4 łyżeczki soku z buraków bez przypraw

3-4 łyżki wody różanej

 

lekko uprażone płatki migdałów do posypania

 

W garnuszku umieścić połamaną czekoladę i śmietankę. Postawić na garnku z gotującą się wodą, ale tak, żeby dno garnuszka nie dotykało powierzchni wody. Rozpuszczać czekoladę, ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą i powstanie aksamitna masa, zdjąć garnuszek znad pary i dolewać po troszeczku sok buraczany wymieszany z wodą różaną. Polewę odstawić, aby zgęstniała. Następnie oblać mazurki, posypać płatkami migdałów i zostawić, najlepiej na noc, żeby polewa całkowicie zastygła. 

 

Pomysł na mazurek różany:  Kukbuk nr 2

Przepis na ciasto kruche: www.mojewypieki.com


oceń
0
1

komentarze (0) | dodaj komentarz

PIERNICZKI "ALPEJSKIE"

poniedziałek, 10 grudnia 2012 10:46

 

 

Przepis na pierniczki "alpejskie" jest idealnym rozwiązaniem dla zapracowanych. Ciasto nie wymaga wielotygodniowego leżakowania, jest przyjemne w obróbce, łatwo się wałkuje, a upieczone pierniczki nie twardnieją i są gotowe do spożycia zarówno prosto z pieca, jak i po przechowaniu w puszce.

 

Składniki na ok. 500 małych serduszek:

 

1 kg mąki pszennej

8 żółtek

3 białka

200 g cukru

3 łyżki kakao

200 ml kwaśnej śmietany

3 łyżeczki sody

paczka przyprawy do pierników

250 g masła

400 g miodu

 

W rondelku zagotować miód z przyprawą korzenną, dodać masło, rozpuścić i ostudzić. Do dużej miski przesiać mąkę i kakao. Śmietanę przełożyć do większej miseczki, dodać sodę i wymieszać. Uwaga - śmietana z sodą zwiększy objętość. Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Masę jajeczną wlać do miski z mąką, wymieszać, dodać miód z masłem, znowu wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny (ja trzymałam 4 dni).

 

Następnego dnia wałkować na oprószonej mąką stolnicy niezbyt cienkie placki (ok. 3 mm) i wykrawać małe serduszka. Układać na wyłożonej pergaminem blasze, smarować białkiem (dla połysku) i piec minimum 7 minut w temperaturze 180oC.

 

Pierniczki "alpejskie" właściwie tylko kształtem i puszystością przypominają kupne, tak naprawdę są dość wytrawne, bo nie mają ani nadzienia, ani lukru.

 

Źródło: www.mojewypieki.com

 

 

 


oceń
7
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

CIASTO CYTRYNOWE KASI

piątek, 27 lipca 2012 13:37

 

Przepis na to ciasto dostałam od Kasi ponad rok temu. Jest leciutkie jak puszek i bardzo orzeźwiające. Jednym słowem - idealne na lato. Zupełnie nie wiem, dlaczego tak długo zwlekałam... Polecam.

 

Biszkopt:

 

5 jaj

25 dag cukru (szklanka)

17 dag mąki pszennej tortowej (szklanka)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka octu (dałam 2 łyżki soku z cytryny)

 

Białka ubić na sztywno. Ciągle ubijając, dodawać po łyżce cukru. Dodać żółtka i wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wsypać do ubitych jajek. Dodać ocet lub sok z cytryny i całość delikatnie wymieszać. Prostokątną formę do pieczenia (25x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Piec 30 - 35 minut w temperaturze 180oC. Po przestudzeniu biszkopt przekroić wzdłuż na dwa blaty.

 

Masa cytrynowa:

 

1 kisiel cytrynowy duży (na 0,75 l wody)

2 cytryny

1 łyżka masła

2 jajka

25 dag cukru (szklanka)

0,5 l wody

 

Cytryny wyszorować i sparzyć. Otrzeć z nich skórkę, a następnie przekroić na pół i wycisnąć sok. Sok z cytryn, otartą skórkę, cukier, kisiel, masło i jajka zmiksować. Zagotować wodę, dodać zmiksowane składniki i ciągle mieszając, ugotować kisiel. Gorącą masę wyłożyć na dolną część biszkoptu i zostawić do ostudzenia.

 

Masa śmietanowa:

 

0,5 l świeżej śmietanki kremówki 30%

2 fixy do śmietany (pominęłam)

 

 

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić i wyłożyć na zimną masę cytrynową. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.

 

Lukier cytrynowy:

  

5-6 łyżek cukru pudru

sok z cytryny

 

Cukier puder ukręcić z sokiem cytrynowym, aby powstał dość gęsty lukier i polać nim wierzch ciasta.

 

Gotowe ciasto przechowywać w lodówce. Podawać schłodzone.

 


oceń
9
6

komentarze (21) | dodaj komentarz

MUFFINY ORKISZOWE Z BANANAMI

wtorek, 22 maja 2012 23:02

 

 

Kuchnia to miejsce nieustannych spontanicznych działań. Jutro wyjeżdżam, a trzy banany błagają o litość i wiem, że po powrocie nic z nich już nie zostanie. Mimo upału, decyduję się włączyć piekarnik i mieszam składniki zupełnie nieplanowanych muffinek, które za pół godziny są już gotowe.

 

Składniki na 12 sztuk:

 

25 dag pełnoziarnistej mąki orkiszowej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

30 g brązowego cukru

łyżeczka cynamonu

po szczypcie mielonych goździków i gałki muszkatołowej

50 g migdałów w słupkach

 

2 jajka

50 g roztopionego masła

60 g miodu

50 ml mleka

3 dojrzałe banany

 

Włączyć piekarnik na 190oC.

Suche składniki wymieszać w dużej misce.

Masło rozpuścić i do ciepłego dadać miód, a następnie wymieszać.

W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać masło z miodem, mleko i wymieszać. Przelać zawartość do miski z mąką, dodać rozgniecione widelcem banany i wymieszać.

Masę przełożyć do wyłożonej papilotkami formy do pieczenia muffinek, wstawić do piekarnika i piec 20 minut do suchego patyczka.

 


oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

TORT ORZECHOWY NELI

niedziela, 01 kwietnia 2012 19:22

 

 

Książka Anieli Rubinstein "Kuchnia Neli" jest jedną z tych, do których sięgam najczęściej, a jej tort orzechowy to absolutna czołówka gatunku. Najciekawsze jest to, że tort wcale nie jest skomplikowany w przygotowaniu, choć nie jest tani. Mimo wszystko gorąco namawiam i polecam.  

 

Biszkopt orzechowy:

 

450 g łuskanych orzechów włoskich

300 g cukru

12 jaj, białka i żółtka osobno

100 ml śmietanki kremowej

otarta skórka z jednej pomarańczy

1/2 szklanki tartej bułki

1/3 łyżeczki soli

4 łyżki ciemnego rumu do nasączenia 

łuskane orzechy do dekoracji tortu

 

Dno i boki tortownicy Ø 25 cm lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Orzechy zmielić z połową szklanki cukru. Dodać bułkę tartą, startą skórkę pomarańczową i sól. Wymieszać i odstawić. Do miski wbić 12 żółtek i ukręcić je do białości z pozostałym cukrem. Dodać śmietankę i wymieszać. Następnie na sztywno ubić białka i dodać do żółtek. Delikatnie wymieszać przy pomocy rózgi i stopniowo dosypywać zmielone orzechy z dodatkami. Dokładnie wymieszać, aby masa była jednolita. Przełożyć do tortownicy i piec 50-60 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawić na 20 minut i wyjąć z tortownicy. Następnie przekroić wzdłuż na trzy blaty i nasączyć rumem.

 

Masa czekoladowa:

 

120 g ciemnej czekolady

120 g miękkiego masła

2 łyżki ciemnego rumu

szczypta soli

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć i połączyć z ostudzoną czekoladą, rumem i solą. Masę podzielić na dwie części. Nasączony krążek ciasta posmarowć masą, przykryć drugim blatem, posmarować resztą masy i przykryć trzecim.

 

Polewa czekoladowa: 

 

180 g ciemnej czekolady

1/4 szklanki wody

1/3 szklanki śmietanki kremowej

2 łyżeczki masła

 

Czekoladę rozpuścić z wodą na małym ogniu. Zwiększyć ogień i dodać śmietankę i masło. Gotować, aż część płynu odparuje, a polewa zgęstnieje do konsystencji gęstego miodu. Natychmiast oblać polewą wierzch i boki tortu, wyrównując powierzchnię nożem. Tort udekorować połówkami orzechów włoskich.

 

PS Tort można zamrozić!!! Sprawdziłam to!!! Jedyny warunek, to dać mu sporo czasu na rozmrożenie.


oceń
4
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

CHRUST NELI RUBINSTEIN

poniedziałek, 20 lutego 2012 21:30

 

 

Ostatki. Słodki wtorek przed środą popielcową i czasem postanowień, a nawet wyrzeczeń.

 

Składniki:

 

1 jajko

2 żółtka

1 łyżka octu

2 łyżki rumu

1/4 łyżeczki soli

1/3 szklanki śmietany

2 łyżki miękkiego masła

300 g mąki lub trochę więcej

1/2 kg smalcu do smażenia

cukier puder do posypania

 

Wszystkie składniki z wyjątkiem mąki ubić w misce lub malakserze (u mnie Thermomix). Dodawać stopniowo mąkę, do połączenia składników. Kontynuować wyrabianie w urządzeniu lub na stolnicy, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk lub ścianek naczynia. Z ciasta uformować kulę i odłożyć pod przykryciem na 10 minut.

Ciasto podzielić na 4-5 kawałków. Każdy wałkować na oprószonej leciutko mąką stolnicy możliwie jak najcieniej. Pozostałe kawałki trzymać pod przykryciem. Rozwałkowane ciasto pokroić na paski szerokości 3 cm, a następnie romby długości 9 cm. Po środku każdego kawałka zrobić podłużne nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec chruścika.

W szerokim i płaskim garnku rozgrzać smalec i smażyć chruściki niezbyt dużymi partiami z obu stron na rumiano. Odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia, a następnie przełożyć na tacę i oprószyć przez sitko cukrem pudrem.

 

Źródło: Aniela Rubinstein "Kuchnia Neli"


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

PĄCZKI WARSZAWSKIE ZNAKOMITE

czwartek, 16 lutego 2012 0:19

 

 

Pączki zawsze powodują u mnie tremę mimo, że przepis sprawdzony, produkty kupione, skórka pomarańczowa usmażona i wiem, że są świetne. Odwagi!!! W końcu to tylko jeden, jedyny raz w roku!!!

 

Zaczyn:

 

6 dag drożdży

10 dag mąki

łyżka cukru

1/3 szklanki letniego mleka

 

Ciasto:

 

1/2 kg mąki

8 żółtek

8 dag cukru

1/4 l letniego mleka

15 dag roztopionego masła

miąższ z 1/2 laski wanilii

otarta skórka cytrynowa

szczypta soli

30 ml spirytusu

 

Dodatkowo:

 

konfitura z róży

cukier puder

smażona skórka pomarańczowa

1 kg smalcu

 

Składniki zaczynu wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie podgrzać resztę mleka i roztopić masło. Wyszorować i sparzyć cytrynę i zetrzeć z niej skórkę na drobniutkiej tarce. Wanilię przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać miąższ. Żółtka utrzeć z cukrem.

Do wyrośniętego zaczynu dodać przygotowane pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto, aż będzie odstawało od rąk. Można to zrobić również przy pomocy Thermomixa - 10 minut, pozycja interwał.

Gdy ciasto zacznie rosnąć, łyżką brać porcje, formować pączki i układać na oprószonej mąką serwecie. Pączki pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

Gdy podwoją swą objętość rozgrzać tłuszcz w szerokim i płaskim garnku i smażyć pączki z obu stron na rumiano. Gdyby się zbyt szybko rumieniły, dodać do tłuszczu kilka plasterków surowego ziemniaka.

Usmażone pączki przekładać na papierowy ręcznik. Letnie nadziewać konfiturą różaną przy pomocy szprycy do tortów ze specjalną końcówką do nadziewania, a następnie oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Na lukier wziąć 4-5 łyżek cukru pudru i tyle gorącej wody, aby jego konsystencja nie była zbyt gęsta. Pączki polukrować pędzelkiem i posypać drobno pokrojoną smażoną skórką pomarańczową.

 

Źródło: M. Lemnis, H. Vitry "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" 


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 19 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 467 870  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3467870
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2653 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki