Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 277 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

POLĘDWICZKI W BALSAMICZNYM SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PIKANTNE PURÉE Z BATATÓW

wtorek, 10 marca 2015 13:28

 

polędwiczki  i bataty.JPG

 

Słodko - kwaśny smak sosu harmonijnie koresponduje z lekko pikantnym, ale nadal słodkawym purée. Dla mnie to udana kompozycja, choć nie każdego musi zachwycić.

 

Polędwiczki w sosie balsamicznym z suszonymi pomidorami: 

 

2 polędwiczki wieprzowe (ok.90 dag)

2 cebule

4-5 ząbków czosnku

1-2 łyżki masła klarowanego do smażenia

400 ml bulionu

5-6 łyżek octu balsamicznego z Modeny

2 łyżki miodu

20 suszonych pomidorów

1 łyżka mąki

2-3 łyżki śmietany crème fraîche (opcjonalnie)

sól 

świeżo zmielony pieprz

 

 

Włączyć piekarnik nastawiając  temperaturę 180ºC.

 

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić wraz ze zmiażdżonym czosnkiem na maśle. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

 

Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić na plastry grubości 1 cm i rozbić delikatnie tłuczkiem lub rozpłaszczyć dłonią. Smażyć partiami na tej samej patelni na rumiano i przekładać do cebuli. Całość obficie posypać pieprzem, trochę solą, przemieszać, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika.

 

Na patelnię dać bulion, ocet i miód oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory.

 

Mąkę rozprowadzić zimną wodą i dodać do sosu wraz ze śmietaną. Energicznie wymieszać.

 

Sosem zalać mięso i wstawić pod przykryciem do piekarnika na pół godziny.

 

W tym czasie przygotować pikantne purée z batatów.

 

 

Pikantne purée z batatów:

 

1 duży batat (ok. 60 dag)

płaska łyżeczka soli

łyżka masła

szczypta ostrej papryki

pół łyżeczki słodkiej papryki

 

Batata obrać i pokroić w kostkę. Wsypać do rondla, zalać wrzątkiem, posolić i gotować jak ziemniaki, do miękkości. Odlać wodę i utłuc lub zmiksować wraz z masłem i papryką na gładkie purée.

 


oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

KACZKA PIECZONA NADZIEWANA MIĘSEM

niedziela, 08 lutego 2015 16:12

 

kaczka nadziewana mięsem.JPG 

Danie odświętne, więc świętujemy, a mamy co świętować :)

 

 

Składniki:

 

kaczka od gospodarza o wadze ok. 2,5 kg

wątróbka i podroby (żołądek i serce) z tej kaczki,

a jeżeli nie mamy, to 15 dag wątróbki drobiowej

80 dag mięsa wieprzowego

jajko

2 łyżki otrąb owsianych lub bułki tartej

sól

świeżo zmielony pieprz

świeżo starta gałka muszkatołowa

majeranek

cebula

łyżka masła

 

Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Nasolić i obsypać majerankiem, również wnętrze. Odstawić  w chłodne miejsce, nawet na kilka godzin, ale można też krócej.

 

Drobno posiekaną cebulkę zeszklić na maśle. 

 

Podroby umyć i osuszyć, następnie drobno posiekać. 

 

Do miski dać mięso mielone, posiekane podroby, cebulkę, jajko, otręby i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Przyprawy dozować według uznania.

 

Farszem wypełnić kaczkę, a otwór zaszyć bawełnianą nitką ściegiem za igłą.

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Kaczkę ułożyć w brytfannie, zalać wrzątkiem (0,5 - 0,7 l) przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 3,5 godziny - godzina pieczenia na kilogram mięsa. 20 minut przed końcem kaczkę piec bez przykrycia, aby się ładnie zrumieniła.

 

Gdy kaczka będzie rumiana, sprawdzić jeszcze, czy jest miękka i gotowe.

 

Kaczkę można upiec dzień wcześniej, ja robię tak zawsze, ponieważ zimne mięso łatwiej się kroi, a poza tym można w prosty sposób odtłuścić sos. Następnego dnia z sosu zebrać nadmiar tłuszczu, mięso podzielić na porcje, farsz pokroić na plastry i całość zagrzać pod przykryciem na szerokiej patelni lub w brytfannie.

 

Tłuszczu zebranego z powierzchni sosu nie wyrzucać, tylko przełożyć do rondelka i odparować na małym ogniu, pozbawiając go wody. Gdy przestanie skwierczeć - gotowe. Następnie gorący tłuszcz przelać przez sitko do słoiczka, zakręcić, a po ostudzeniu przechowywać w lodówce. Można go później wykorzystać do smażenia lub gotowania.

 

Kaczkę podawać tradycyjnie - z buraczkami lub czerwoną kapustą, albo nietypowo ... z sałatą z dodatkiem mango, granatu i sosu śliwkowego (przepis wg www.kwestiasmaku.com)

 

 

Sałata z mango, granatem i sosem śliwkowym:

 

mieszanka sałat z rukolą

mango

granat (ziarenka z połowy owocu)

 

4 łyżki powideł śliwkowych

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka octu jabłkowego

szczypta goździków mielonych

świeżo zmielony pieprz

szczypta soli

 

Z granatu wyjąć ziarenka. Mango bez skóry pokroić w kostkę. Sałatę ułożyć na półmisku, posypać ziarenkami granatu i cząstkami mango.

 

Składniki sosu zagotować w małym rondelku i gotować jeszcze przez chwilkę, mieszając.

 

Sałatę polać sosem i podawać.

 

 


oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

KOKOSOWY KURCZAK I CYTRYNOWE RISOTTO Z ANANASEM

niedziela, 01 lutego 2015 16:26

 

risotto cytrynowe i kokosowy kurczak.JPG

 

Nieoczekiwanie wyszła całkiem harmonijna kompozycja smakowa...

 

 

Cytrynowe risotto z ananasem:

 

25 dag ryżu arborio

1 cebula

2 łyżki masła

1,2 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego

100 ml białego wytrawnego wina

skórka otarta z jednej cytryny

sok z połowy cytryny

puszka ananasów w plastrach

5 dag drobno startego parmezanu

sól

świeżo zmielony pieprz

ewentualnie szczypta kurkumy, dla podkreślenia koloru

 

W szerokim rondlu rozgrzać łyżkę masła i dodać drobno posiekaną cebulkę. Zeszklić delikatnie na małym ogniu, uważając żeby nie zrumienić.

Wsypać ryż, zwiększyć ogień i ciągle mieszając, dobrze przesmażyć.

Teraz wlać wino i poczekać, aż odparuje.

Znowu zmniejszyć ogień i dolewać po chochelce gorącego bulionu, za każdym razem czekając, aż porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.

Przez około 20 minut cierpliwie i powoli gotować risotto, w międzyczasie przygotowując mięso.

Gdy cały bulion zostanie wykorzystany, a ryż jest już miękki, ale al dente, dodać pokrojonego w kostkę ananasa, sok i skórkę z cytryny. Doprawić risotto do smaku solą, pieprzem, a po chwili wyłączyć ogień i przykryć garnek.

Po kilku minutach dodać do risotta świeżo starty parmezan i resztę masła. Całość wymieszać i podawać.

 

 

Kokosowy kurczak:

 

 

podwójna pierś z kurczaka

łyżeczka soli

łyżeczka curry

łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

mąka

2 jajka

10 dag wiórków kokosowych

2-3 łyżki tłuszczu kokosowego extra virgin do smażenia

 


Mięso wymyć i dobrze osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić na wąskie i długie kawałki.

Przyprawy wymieszać w misce, dać kurczaka i dokładnie natrzeć mieszanką. Odstawić.

Do kolejnych misek dać mąkę, jajka i wiórki kokosowe. Panierować kurczaka w mące, rozkłóconym jajku i wiórkach, a następnie smażyć na niezbyt silnym ogniu, z obu stron na rumiano, uważając żeby nie przypalić.

 

 


oceń
0
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

PIERŚ KURCZAKA ZAPIEKANA W POMIDORACH

wtorek, 12 lutego 2013 15:39

 

 

Składniki:

 

podwójna pierś z kurczaka

sól

słodka papryka w proszku

oliwa z oliwek extra virgin

 

cebula

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek extra virgin

puszka pomidorów krojonych w zalewie

sól

pieprz

tymianek

3 łyżki śmietany crème fraîche

kilka lub kilkanaście czarnych oliwek, opcjonalnie

 

 

Kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i podzielić na porcje. Posypać solą, papryką i odłożyć.

 

Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno i zeszklić na oliwie. Dodać pomidory z puszki, przyprawić lekko solą, tymiankiem i pieprzem i dusić na wolnym ogniu, aby sos nieco zgęstniał. Na koniec dodać śmietanę.

 

Piekarnik rozgrzać do 180oC. Kurczaka obsmażyć z obu stron na rumiano i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem, obłożyć oliwkami i zapiekać około 30 minut.

 

Podawać z warzywami ugotowanymi na parze.

 

Na podstawie: www.kwestiasmaku.com


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

GRILLOWANE POLĘDWICZKI Z SOSEM PIECZARKOWYM

środa, 24 października 2012 19:23

 

 

Sos pieczarkowy z dodatkiem grzybów suszonych, cebuli i pietruszki jest znakomitym uzupełnieniem dla grillowanego mięsa.

 

Sos pieczarkowy:

 

0,5 kg pieczarek

cebula

1-2 łyżki masła klarowanego

kilka grzybków suszonych

1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 łyżki śmietany créme fraîche

świeżo zmielony pieprz

sól

łyżka musztardy (dałam z Dijon)

łyżka sosu Worcester

 

Grzyby suszone pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki. Wypłukać, zalać czystą wodą lub bulionem ( 1,5 szklanki) i gotować na małym ogniu, aż zmiękną. W tym czasie drobno posiekać cebulę, a umyte pieczarki pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać masło, dać cebulę, pieczarki i smażyć, aż pieczarki nabiorą rumianego koloru. Wówczas wlać wywar z grzybami (wcześniej sprawdzić, czy są miękkie), dodać musztardę, sos Worcester i gotować kilka minut na małym ogniu. Na sam koniec dodać do sosu śmietanę, chwilę pogotować i przyprawić do smaku solą, pieprzem, pietruszką.

 

Polędwiczki grillowane:

 

1 duża lub 2 małe polędwiczki wieprzowe

sól

papryka słodka mielona

 

patelnia grillowa

 

Gdy sos będzie dochodził, umyć i osuszyć polędwiczki, a następnie pokroić je w plastry i posypać z obu stron solą i papryką. Kłaść na rozgrzaną patelnię grillową i smażyć z obu stron na rumiano.

 

Podawać z sosem, ulubioną surówką lub warzywami.

 

Na podstawie: www.kwestiasmaku.com

 


oceń
1
1

komentarze (3) | dodaj komentarz

WOŁOWINA PO BURGUNDZKU

poniedziałek, 27 sierpnia 2012 23:35

 

 

Kołowałam w mięsnym sklepie między ladami i nie mogłam się zdecydować. Drób jest mało wiarygodny, a wieprzowina się opatrzyła. Ostatecznie padło na wołowinę. Dawno nie robiłam. A jak wołowina ... to po burgundzku. Niech będzie wykwintnie.

 

Składniki:

 

80 dag dobrej wołowiny tzw. extra (łopatka, rostbef)

20 dag boczku wędzonego

duża cebula

3 marchewki

3 ząbki czosnku

puszka pomidorów pokrojonych

0,5 - 0,7l czerwonego wytrawnego wina

oliwa z oliwek

2 łyżki mąki pszennej

sól

pieprz

 

Bouquet garni:

 

2 gałązki tymianku

gałązka rozmarynu

gałązka natki pietruszki

2 listki laurowe

po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

 

Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni. Jeżeli jest chudy, dodać odrobinę oliwy. Przełożyć do żeliwnej brytfanny lub naczynia żaroodpornego. W tym czasie wołowinę umyć, dokładnie osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Następnie w misce lub w mocnym woreczku foliowym obtoczyć mięso w mące. Na patelnię dolać oliwy i kłaść mięso partiami, otrząsając z nadmiaru mąki. Dobrze zrumienione mięso przekładać do brytfanny i smażyć następną partię. W tym czasie obrać i pokroić cebulę w piórka, a marchewki w grube plastry. Gdy całe mięso zostanie usmażone, na patelnię dać marchew z cebulą. Po chwili dodać jeszcze pokrojony drobno czosnek. Posmażyć kilka minut i przełożyć do brytfanny oraz dodać pomidory z puszki i wino (powinien być jeszcze bulion wołowy, ale pominęłam, ponieważ nie miałam, a kostek nie używam). W woreczku z gazy umieścić przyprawy i zioła, zawiązać nitką i włożyć do sosu. Dosypać nieco soli, pieprzu i wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 150oC. Piec 3 godziny, od czasu do czasu zaglądając do potrawy, żeby zamieszać, ponieważ sos gęstnieje i może się przypalić. Być może trzeba będzie uzupełnić płyn (ja dolałam wina).

Podawać z chrupiącą bagietką lub pieczonymi ziemniaczkami, które należy wstawić pod ruszt piekarnika na pół godziny przed końcem pieczenia wołowiny. Do ziemniaków zamiast masła klarowanego można użyć oliwy i dodatkowo posypać listkami rozmarynu, którego aromat wspaniale koresponduje z mięsem.

 


oceń
0
2

komentarze (16) | dodaj komentarz

UDZIEC INDYCZY NADZIEWANY PESTO Z KROKIETAMI W SEZAMIE I GRILLOWANYMI POMIDORKAMI

niedziela, 12 sierpnia 2012 18:52

 

 

Zauważyłam, że jeżeli w ogóle sięgam po drób, najczęściej wybieram udziec indyczy. Chyba ze względu na jego niezwykłą delikatność i niezrównaną soczystość. Polecam.

 

Udziec indyczy z pesto:

 

2 nieduże udźce indycze bez skóry i kości (razem ok. 80 dag)

słoik gotowego pesto lub pesto domowe

sól

pieprz

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

1 łyżeczka mączki ziemniaczanej do sosu

 

Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Rozłożyć na desce i nacinając grubsze fragmenty, rozpłaszczyć, tworząc  w miarę równe prostokąty. Na mięsie rozsmarować równomiernie pesto i zwinąć w roladę. Związać sznurkiem kuchennym. Oliwę, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz wymieszać. Roladki umieścić w brytfannie i posmarować aromatyczną oliwą. Piec w temperaturze 180oC 50-60 minut pod przykryciem.

 

Upieczone mięso wyjąć na deskę i odwinąć sznurek. Następnie pokroić w plastry, a sos postawić na ogniu i zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody.

 

Krokiety w sezamie:

 

0,5 kg ziemniaków

łyżka masła

żółtko

10 dag mąki do ciasta

dodatkowa mąka do podsypywania

sól

świeżo starta gałka muszkatołowa

ziarno sezamu

olej do smażenia

 

Ziemniaki ugotować i rozgnieść z masłem na gładkie purée. Następnie ostudzić, dodać żółtko, mąkę, sól i gałkę muszkatołową i zagnieść ciasto. Podzielić na kilka części i każdą rolować na oprószonej mąką desce w rulon, a następnie pokroić na kawałki długości 4-5 cm. Do miseczki wsypać sezam i obtoczyć w nim krokiety. Smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na rumiano.

 

Grillowane pomidorki:

 

40 dag pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych

 

Patelnię grillową rozgrzać, wrzucić pomidorki i grillować na niezbyt silnym ogniu, od czasu do czasu delikatnie mieszając, aby się równomiernie przypiekły. Gdy zaczną pękać, zdjąć z ognia.

 

 


oceń
2
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

UDZIEC INDYCZY Z FARSZEM TATY

czwartek, 07 czerwca 2012 16:33

 

  

 

Indyk faszerowany według receptury Taty zawsze napawa mnie sentymentem. Przez wiele, wiele lat danie to uświetniało najważniejsze rodzinne uroczystości, szczególnie dzięki niezwykle udanej kompozycji farszu. Niestety, przygotowanie i upieczenie kilkukilogramowego ptaka wraz z nadzieniem trwa cały dzień. Dla uproszczenia procesu, przy zachowaniu wszelkich walorów smakowych, proponuję faszerowanego udźca indyczego. Mniam.

 

Składniki:

 

2 jednakowej wielkości udźce indycze bez kości o łącznej wadze 1,8 kg

 

40 dag mięsa mielonego z piersi indyczej

20 dag wątróbek drobiowych

pół czerstwej bułki i mleko do namoczenia

50 g miękkiego masła

1 jajko, żółtko i białko osobno

sól

świeżo zmielony pieprz

świeżo starta gałka muszkatołowa

szczypta mielonych goździków

50 g rodzynek

50 g migdałów w słupkach

3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Bułkę zalać mlekiem i poczekać, aż całkowicie zmięknie. W tym czasie mięso dać do miski. Wątróbkę umyć, oczyścić z błon, drobno posiekać i dodać do mięsa. Żółtko utrzeć z masłem w kubeczku i przełożyć do farszu. Dodać jeszcze odciśniętą bułkę, przyprawy, pietruszkę, bakalie i dokładnie wymieszać. Na koniec ubić pianę z białka i delikatnie połączyć z masą.

 

Udźce indycze umyć i osuszyć. Następnie rozłożyć na deskach i lekko rozbić tłuczkiem, ewentualnie rozciąć poprzecznie grubsze fragmenty mięsa, rozkładając je na boki, formując ostatecznie w miarę równe i dość rozłożyste płaszczyzny. Oprószyć lekko solą i gałką muszkatołową. Na jeden płat wyłożyć farsz, przykryć drugim i spiąć gęsto wykałaczkami.

 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC. Mięso przełożyć do brytfanny i sparzyć wrzątkiem, aby powierzchnia wyraźnie się ścięła, posypać z wierzchu solą i gałką, przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika. W czasie pieczenia od czasu do czasu podlewać wytworzonym sosem, a gdyby wyparował - uzupełnić wodą.

 

Upieczone mięso wyjąć na deskę, usunąć wykałaczki i pokroić w plastry. Sos doprawić według uznania gałką i solą, można zabielić śmietaną. Podawać z żurawinami lub borówkami.

 

 


oceń
2
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

GRILLOWANY FILET Z KURCZAKA Z SALSĄ MANGO

niedziela, 27 maja 2012 16:44

 

 

Grilla na powietrzu nie urządzam, ale patelnię grillową mam i to mocno zużytą (wypadałoby wymienić :-)), więc smażenie bez tłuszczu nie jest mi obce. Dlatego ciągle poszukuję nowych pomysłów na urozmaicenie dań przygotowywanych w ten sposób. Kilka dni temu nabyłam w bardzo atrakcyjnej cenie mango. Niestety nie było zbyt dojrzałe, poleżało więc na słońcu, a dziś nabrało rumieńców i stało się bazą pikantnej salsy.

 

Salsa mango:

 

mango

cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

sok z połowy cytryny

sól, cukier i ostra papryka w płatkach - według uznania, do smaku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Cebulę drobniutko posiekać, przesypać do miski i posolić, aby zmiękła. Mango obrać, usunąć pestkę i pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli wraz z pozostałymi składnikami i wymieszać. Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce.

 

Grillowane filety z kurczaka:

 

4 filety z kurczaka

papryka słodka i sól lub specjalna przyprawa do grilla

odrobina oleju na patelnię

 

Filety posypać z obu stron przyprawami i smażyć na lekko natłuszczonej patelni grillowej na rumiano. Podawać z salsą mango.

 


oceń
2
1

komentarze (4) | dodaj komentarz

PIERŚ Z MARCHEWKĄ

środa, 07 marca 2012 16:18

 

 

Od jakiegoś czasu tu i ówdzie słyszę jak koleżanki zachwalają, czasami mam nawet okazję degustować, mięsa pieczone z dodatkiem majonezu. Nigdy bym na to nie wpadła i muszę przyznać, że to ciekawe zestawienie. Najważniejsze jednak, że przygotowanie takiego dania nie jest pracochłonne.

 

Składniki:

 

2 duże piersi z kurczaka

2 marchewki

2 łyżki majonezu

sól

pieprz

oliwa

 

Piekarnik nagrzać do 160oC. Mięso umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Każdą pierś przekroić wzdłuż na dwie płaskie części. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić oliwą. Ułożyć mięso i posypać solą i pieprzem. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na mięso i posmarować majonezem. Wstawić do piekarnika i piec 40 minut.

 

Źródło: Teresa i Agnieszka, które zeszłego lata, podczas sąsiedzkiego grilla, przygotowały w ten sposób pojedyncze porcje, zawijając każdą w folię aluminiową i piekąc następnie na ruszcie.

 


oceń
0
1

komentarze (7) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


poniedziałek, 26 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 338 606  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3338606
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki