Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 278 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

KLOPSIKI Z ŁOSOSIA W KOPERKOWO - CYTRYNOWYM SOSIE

piątek, 06 lutego 2015 15:43

 

klopsiki z łososia.JPG

 

Poczułam się jak u Babci, czyli obiad w stylu retro.

 

 

Składniki:

 

60 dag fileta z łososia lub łososia mielonego

jajko

łyżka otrąb owsianych

pęczek koperku, posiekany

cytryna, najlepiej bio, będzie wykorzystana skórka

łyżka mąki

2-3 łyżki crème fraîche lub śmietany 22% 

sól

świeżo zmielony pieprz

 

Cytrynę wyszorować i sparzyć. Na drobnej tarce otrzeć skórkę.

 

Kawałki łososia (lub łososia mielonego) umieścić w urządzeniu miksującym, dodać jajko, otręby, pół łyżeczki soli, pieprz, 1/3 koperku oraz łyżkę soku z cytryny i zmiksować / zmielić na gładką masę. Doprawić według uznania.

 

Do szerokiego rondla nalać wody do wysokości 3-4 cm. Zagotować.

 

Zwilżonymi dłońmi formować klopsiki i wrzucać na bieżąco do wrzątku. Od czasu do czasu poruszać rondlem, aby klopsy nie przywarły do dna. Zagotować, przykryć rondel i zmniejszyć ogień. 

 

W międzyczasie śmietanę wymieszać z mąką, najlepiej przy pomocy małej rózgi, aby nie było grudek.

 

Po kilku minutach do sosu dać 2 łyżki soku z cytryny oraz startą wcześniej skórkę, roztrzepaną śmietanę oraz 1/3 koperku. Całość zagotować, doprawiając finalnie solą i pieprzem.

 

Podawać z tłuczonymi ziemniakami i warzywami gotowanymi na parze, posypując danie koperkiem.

 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

ŚLEDZIE GOTOWANE

piątek, 01 marca 2013 15:32

 

 

Takiego śledzia nie znałam! Gdy dostałam od Kasi przepis, nie potrafiłam sobie wyobrazić efektu finalnego, ale teraz muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona. Śledzie wyszły delikatne w smaku i tak mięciutkie, że rozpadają się pod widelcem. Polecam, a Kasi dziękuję.

 

Składniki:

 

1 kg świeżych płatów śledziowych

4 cebule

 

Marynata:

 

1 szklanka oleju

3/4 szklanki octu

4 łyżki cukru

2 czubate łyżeczki soli

5 listków laurowych

10 ziaren ziela angielskiego

10 goździków

 

Śledzie umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół. Myślę, że można pokroić na jeszcze mniejsze kawałki, choć sama zamarynowałam całe płaty.

Cebulę obrać i pokroić w krążki, na przykład przy pomocy tarki do mizerii.

Składniki marynaty połączyć i zagotować.

W szerokim i niewysokim garnku układać warstwami śledzie (skórą do góry) na przemian z cebulą. Zalać marynatą i postawić na małym ogniu. Gdy się zagotują, trzymać jeszcze na bardzo małym ogniu przez 5-7 minut. Odstawić pod przykryciem, aby ostygły, po czym przełożyć do szklanego naczynia i przechowywać w lodówce.

Najlepsze (wg Kasi, sama nie zdążyłam sprawdzić) po dwóch dniach.


oceń
16
4

komentarze (9) | dodaj komentarz

ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII Z MUSZTARDĄ I KOPERKIEM

piątek, 30 listopada 2012 16:17

 

 

W pracy oprócz ... pracy samej w sobie, dzieją się też inne rzeczy - wymiana myśli, dobrych rad, przepisów, przekaz opowieści, relacji, recenzji, emocji, wszystko co składa się na prawidłowe relacje międzyludzkie. W toku dyskusji nad odwiecznym dylematem w postaci pytania: "co dziś na obiad?" Ania podzieliła się przepisem na filety z łososia z grubą musztardą i koperkiem, pieczone w pakiecikach z folii aluminiowej. Danie proste, a efekt wspaniały.

 

Składniki:

 

4 filety z łososia ze skórą

4 czubate łyżeczki musztardy gruboziarnistej

4 łyżeczki posiekanego koperku

świeżo zmielony pieprz

nieco soli

 

Włączyć piekarnik i nastawić na 180oC. Filety umyć i osuszyć. Następnie przygotować 4 arkusze folii aluminiowej, na środku każdego ułożyć po jednym filecie, oprószyć leciutko solą i pieprzem, posmarować musztardą i posypać koperkiem. Zawinąć pakieciki, ułożyć na blasze i piec w temperaturze 180oC 30 minut. Pod koniec pieczenia pakieciki lekko rozszczelnić, aby ryba nieco się podpiekła i odparowała.

 

Rybę można "zapakować" kilka godzin wcześniej i przechowywać w lodówce do momentu pieczenia.

 

Upieczoną rybę podawać z warzywami gotowanymi na parze.


oceń
2
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

ŁOSOŚ W POMARAŃCZACH

piątek, 10 sierpnia 2012 16:29

 

 

Trwa okres ochronny na dorsza, więc u nas łosoś, aromatycznie zamarynowany, upieczony pod pierzynką z pomarańczy i podany z grillowaną cukinią.

 

Składniki:

 

1 płat łososia (ok. 1-1,2 kg)

2 pomarańcze

 

Marynata:

 

2 łyżki miodu (płynnego)

4 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

2 łyżki Worcesersauce

sól

pieprz

gałązka świeżego rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki suszonego)

3-4 gałązki świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)

 

Listki ziół oderwać od łodyżek i posiekać. Jeżeli mamy miód skrystalizowany, należy go najpierw rozpuścić poprzez podgrzanie, w garnuszku na ogniu lub w mikrofali. Składniki marynaty wymieszać i odstawić.

 

Łososia oskrobać z łusek i dokładnie umyć. Następnie osuszyć na ręczniku papierowym. Ułożyć na płaskiej formie do pieczenia (użyłam szklanej z piekarnika) skórą do dołu i posmarować marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin, może być na noc.

 

Wyszorowane pomarańcze dokładnie obrać ze skóry, pokroić w plastry i obłożyć nimi łososia. Formę przykryć folią aluminiową. Nagrzać piekarnik i piec łososia w temperaturze 180oC 30-40 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć folię, żeby łosoś i pomarańcze lekko się zrumieniły.

 

Grillowane cukinie:

 

Młodziutkie cukinie umyć i nie obierając ze skóry, przekroić wzdłuż na pół. Z 2 ząbków czosnku, soli, pieprzu i 2 łyżek oliwy przygotować marynatę i posmarować nią cukinie. Odstawić na minimum 1/2 godziny. 10-15 minut przed końcem pieczenia łososia nagrzać patelnię grillową i usmażyć cukinie z dwóch stron, zaczynając od skórki.

 

Łososia wyjąć z piekarnika, obłożyć grillowanymi cukiniami i podawać.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

TUŃCZYK Z KUKURYDZĄ

piątek, 03 sierpnia 2012 12:58

 

 

Błyskawiczna przekąska, łatwa do zrobienia w każdych warunkach, dobra i na śniadanie, i na kolację, a szczególnie w chwilach, gdy ma się ochotę na małe co nieco. 

 

Składniki:

 

puszka kukurydzy

puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

2 łyżki majonezu

2 łyżki posiekanego koperku

świeżo zmielony pieprz

 

Puszki otworzyć, a ich zawartość odcedzić z zalewy. Wsypać do miski, połączyć delikatnie z pozostałymi składnikami i gotowe.


oceń
1
1

komentarze (30) | dodaj komentarz

SUSHI URAMAKI

piątek, 30 grudnia 2011 15:48

 

 

Obawiałam się rolek sushi z ryżem na wierzchu (uramaki), ale w końcu się odważyłam i okazało się, że to nic trudnego. Nie jest to przecież podstawa naszej diety, więc od czasu do czasu dla treningu można takie cudeńka popełnić.

 

Składniki:

 

25 dag ryżu do sushi

5 łyżek octu ryżowego

2 łyżki cukru 

5 arkuszy prażonych alg morskich

15 dag łososia wędzonego w plasterkach

słoik mini korniszonków

słoik marynowanego imbiru

łyżeczka pasty wasabi

czarny sezam

sos sojowy do podania

mata bambusowa i folia spożywcza do zwijania

 

Ryż dokładnie i długo płukać, aż woda będzie klarowna. Następnie zalać 300 ml wrzątku i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, 15 minut. Proporcje ryżu i wody są równe 1:1,2. Ocet podgrzać i rozpuścić wnim cukier. Ugotowany ryż lekko przestudzić, wymieszać z sosem i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ważne, żeby nie rolować sushi przy użyciu ciepłego bądź letniego ryżu.

Przygotować dodatki. Ogórki pokroić wzdłuż na 4 słupki, a imbir dość drobno. Pastę wasabi leciutko rozcieńczyć wodą i wymieszać. Druga ważna uwaga - żeby dodatki nie były zbyt mokre należy je osuszyć na sitku lub na ręczniku papierowym.

Gdy ryż już gotowy, można przystąpić do rolowania. Na deskę wyłożyć arkusz alg. Na matową stronę dać 1-2 łyżki ryżu i zwilżonymi dłońmi rozprowadzić go po powierzchni. Na ryżu położyć kawałek folii, na to matę bambusową, lekko przycisnąć, podnieść deskę i odwrócić wszystko do góry nogami, aby mata leżała teraz na stole. Odłożyć deskę. Na algach wzdłuż dolnego brzegu arkusza ułożyć łososia, ogórki i imbir. Palec umoczyć w wasabi i lekko posmarować ogórki. Przystąpić do rolowania. Matę wraz folią od dolnej strony unieść i trzymając jedną ręką ciągnąć do góry, drugą zaś przyciskać zawartość arkusza, formując ścisły rulonik. Po zwinięciu rolować jeszcze przez chwilę, aby się rulonik wyrównał. Na tacę równomiernie rozsypać łyżkę czarnego sezamu, a następnie obtoczyć w nim rulon. W ten sam sposób zrobić resztę sushi. Przed podaniem pokroić uramaki bardzo ostrym nożem na 8 kawałków i podawać z sosem sojowym w miseczce.


oceń
1
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

KUBECZKI Z ŁOSOSIA Z KREWETKAMI

niedziela, 04 grudnia 2011 15:13

 

 

Kubeczki z wędzonego łososia wypełnione masą z serka ziołowego i krewetek to przekąska bardzo prosta w przygotowaniu, a zarazem smaczna i efektowna. Przepis pochodzi z www.kwestiasmaku.com. Gorąco polecam.

 

Składniki na 8 porcji:

 

30 dag wędzonego łososia w cienkich plasterkach

25 dag krewetek królewskich (mrożonych) 

25 dag ziołowego serka typu Philadelphia

sok z całej cytryny

sól

pieprz

 

Do podania:

 

rukola

oliwa z oliwek extra virgin

pieprz

 

Krewetki wrzucić na wrzątek i zagotować. Odcedzić i ostudzić, a następnie obrać i pokroić. Przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny. Dodać serek i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

8 filiżanek lub małych szklaneczek natłuścić oliwą i wyłożyć folią spożywczą. Dno i brzegi wyłożyć plasterkami łososia. Wypełnić masą i przykryć łososiem. Zawinąć folię i wstawić kubeczki do lodówki na noc.

Przed podaniem odwinąć z folii, układać na liściach rukoli, skropić oliwą i oprószyć pieprzem.

 


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

PSTRĄG MARYNOWANY

czwartek, 06 października 2011 10:19

 

 

Jakiś czas temu jadłam marynowanego pstrąga i dosłownie się zachwyciłam, a w związku z tym, że nie było sposobu na zdobycie przepisu, musiałam dojść do tego sama. Poszukałam w internecie, wykorzystałam kilka pomysłów i oto efekt. Myślę, że godny polecenia.

 

Składniki:

 

1 kg filetów z pstrąga

2-3 łyżki soli

1/2 l soku jabłkowego

100 ml octu jabłkowego

łyżka płynnego miodu

czerwona cebula

wiórki lub paseczki skórki cytrynowej

płatki chili

olej

 

Pstrąga umyć i całkowicie pozbawić ości oraz skóry, a następnie pokroić na niewielkie fileciki. Przełożyć do miski, posolić i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć z soli i przełożyć do marynaty z soku, octu i miodu. Wstawić do lodówki. Następnego dnia, po 24 godzinach, pstrąga wyjąć z marynaty, osuszyć i układać warstwami w słoiku. Na każdą warstwę pstrąga kłaść cebulę pokrojoną w piórka, skórkę cytrynową i płatki chili oraz zalewać olejem. Powtarzać do wyczerpania składników.

 

Uwaga! Z niewykorzystanych części pstrąga można ugotować delikatną zupę rybną z kluseczkami. Polecam jutro.


oceń
0
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

BURGERY Z ŁOSOSIA

piątek, 23 września 2011 13:52

 

 

Dzięki swej prostocie, burgery z łososia są częstym gościem na naszym stole. Mogą występować w rozmaitych zestawieniach, dlatego jeszcze się nie znudziły. Dziś podałam skropione sokiem z cytryny w towarzystwie smażonych na oliwie ziemniaków, surówki z kapusty i marchewki (patrz niżej) oraz kremowego sosu chrzanowego.

 

Burgery:

 

1 kg mielonego łososia

jajko

2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej

szczypta chili w płatkach

świeżo zmielony pieprz

2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól

cząstki cytryny do podania

 

Sos chrzanowy:

 

4 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany

2 łyżki chrzanu ze słoiczka

1-2 łyżeczki majonezu

 

Składniki sosu wymieszać. Można doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, szczyptą cukru - według uznania.

 

Łososia wymieszać z pozostałymi składnikami i wilgotnymi rękami uformować płaskie burgery. Patelnię grillową rozgrzać i smażyć burgery z obu stron na rumiano.

 

Podawać z cząstką cytryny i sosem chrzanowym oraz ulubionymi  warzywami. Szczególnie dobrze burgery komponują się ze smażonymi talarkami ziemniaków.  

 

Smażone talarki ziemniaczane:

 

ziemniaki

oliwa z oliwek extra virgin

sól morska

 

Ziemniaki obrać i pokroić na talarki. Niewielką ilość oliwy rozgrzać na dużej patelni lub dwóch,w zależności od ilości i smażyć ziemniaki płasko, jedną warstwą, z obu stron na rumiano. Odsączyć na papierowym ręczniku. Na talerzu posypać solą morską.

 

 


oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

SAJGONKI Z ŁOSOSIEM

piątek, 26 sierpnia 2011 16:36

 

 

Kupiłam łososia "mielonego", czyli czyste, bez ości i skóry paski ryby, powstałe podczas filetowania. Żeby się nie powtarzać, rozważałam między burgerami, sajgonkami i makaronem z łososiem. I tak w drodze eliminacji powstały sajgonki, czyli smażone w oleju ruloniki z łososia owinięte w papier ryżowy.

À propos powtarzania - ostatnio M zgłosił uwagę, że właściwie chciałby zjeść znowu to samo :-).

 

Składniki:

 

opakowanie papieru ryżowego (50 g, 12 sztuk)

1/2 kg świeżego łososia bez skóry i ości

10 dag ryżu

pęczek posiekanego koperku

2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej

jajko

sól

pieprz

olej do smażenia

słodki sos chilli do podania

 

Ryż dokładnie wypłukać i zalać wrzątkiem (200 ml), lekko posolić i gotować na małym ogniu 10 minut, do wchłonięcia wody, na sypko. Odstawić do ostudzenia. Łososia posiekać i przełożyć do miski, a następnie dodać koperek, trawę cytrynową, sól, pieprz, jajko, ostudzony ryż i dokładnie wymieszać. 

Krążki papieru ryżowego zanurzać w letniej wodzie na kilkanaście sekund i odkładać na czystą ściereczkę. Nakładać po łyżce farszu, zwijać jak zwykłe gołąbki i odkładać na bok na deseczkę. Wlać pół cm oleju na patelnię lub do woka i porządnie rozgrzać. Smażyć sajgonki po kilka na raz z dwóch stron na rumiano. Wyjmować na ręcznik papierowy do odsączenia. Podawać ciepłe ze słodkim sosem chilli oraz warzywami lub sałatą.

 


oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


poniedziałek, 26 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 338 618  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3338618
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki