Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

BLINY GRYCZANE

piątek, 08 lutego 2013 17:19

 

 

Może nie wyglądają na takie, ale są wyjątkowo mięciutkie i delikatne, choć jeszcze podczas smażenia wydawały się dość zwarte i ciężkie. Słowem - miła niespodzianka, aż sama się zdziwiłam.

 

Składniki:

 

15 dag mąki gryczanej lub zmielonej własnoręcznie kaszy gryczanej

10 dag mąki pszennej

2 dag drożdży

łyżka cukru

300 ml ciepłego mleka

4 dag roztopionego masła

1 jajo

sól

olej lub klarowane masło do smażenia

 

Do podania:

 

twarożek śmietankowy lub gęsta śmietana

plasterki łososia wędzonego

kawior

gałązki koperku

 

Jeżeli nie mamy mąki gryczanej, a posiadamy Thermomix, w minutę na maksymalnych obrotach kaszę zmielimy na mąkę. Taka mąka ma brązowy kolor, więc zarówno ciasto na bliny, jak i same placki są brązowe. Myślę, że to nie przeszkadza, a nawet polecam. 

Zmieloną kaszę wysypać na chwilę z Thermomixa do miski, a w naczyniu miksującym z drożdży, cukru, łyżki mąki i łyżki ciepłego mleka zrobić rozczyn i pozostawić go do wyrośnięcia.

Gdy rozczyn wyrośnie, dodać pozostałe składniki ciasta, wymieszać na średnich obrotach i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach ciasto podwoi swoją objętość, wówczas zamieszać, aby opadło i znowu pozostawić do rośnięcia. Gdy ponownie urośnie, smażyć niewielkie placuszki na gorącej patelni, z obu stron na rumiano. Odkładać na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć ze zbędnego tłuszczu i od razu podawać przybrane serkiem lub śmietaną, łososiem, kawiorem i koperkiem.


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

RACUSZKI SEROWE

piątek, 22 czerwca 2012 23:18

 

 

Dwie zapomniane kostki twarogu czekały sobie cierpliwie w lodówce, a dziś ... i na nie przyszedł czas.

 

Składniki:

 

1/2 kg twarogu

5 jajek

4-5 łyżek otrąb owsianych

szczypta soli

3 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego

łyżka cukru

 

olej do smażenia

cukier puder do posypania

śmietana, owoce do podania

 

Twaróg rozgnieść widelcem w misce wraz z żółtkami, ekstraktem pomarańczowym, cukrem i otrębami na dość gładką masę. Równocześnie w urządzeniu miksującym z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę. Dodać pianę do sera i delikatnie wymieszać. Smażyć niewielkie racuszki na oleju z dwóch stron na rumiano.

 

Podawać oprószone cukrem pudrem ze śmietaną i owocami sezonowymi ( u mnie truskawka kaszubska).

 


oceń
1
1

komentarze (20) | dodaj komentarz

PLACKI DYNIOWO - SEROWE

piątek, 02 marca 2012 13:58

 

 

Radosnej twórczości z dynią w roli głównej odsłona druga, czyli dyniowo - serowe placki o smaku pomarańczy. Niezwykle delikatne, mięciutkie, idealne na obiad i podwieczorek, jak kto woli.

 

Składniki:

 

1/2 kg dyni bez skóry i pestek, świeżej lub mrożonej*

łyżka masła

kawałek imbiru

1/2 kg twarogu tłustego

10 dag rodzynek

10 dag cukru

20 dag mąki

4 łyżki ekstraktu pomarańczowego lub skórka otarta z pomarańczy

4 jajka (żółtka i białka osobno)

szczypta soli

olej do smażenia

gęsta śmietana lub jogurt i cukier puder do podania

 

Dynię i imbir zetrzeć na tarce o średnich lub małych oczkach i usmażyć na maśle, aż odparuje. Ostudzić. Twaróg rozgnieść widelcem w misce i wymieszać z cukrem, ekstraktem pomarańczowym, żółtkami i dynią. Dodać rodzynki, mąkę i ponownie wymieszać. Białka ubić z solą na sztywno i delikatnie połączyć z masą.

Smażyć placki na niezbyt silnym ogniu z obu stron na rumiano. Podawać z gęstą śmietaną lub jogurtem, oprószone cukrem pudrem.

 

*Można użyć dyni mrożonej. Wówczas należy ją zmiksować i dalej postępować jak w przepisie.

 

Źródło: www.kwestiasmaku.com  (ze zmianami)


oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

NALEŚNIKI Z PIECZONĄ DYNIĄ I SEREM

poniedziałek, 14 listopada 2011 15:42

 

 

Z pieczonej dyni i twarogu powstał aksamitny mus. Napełniłam nim naleśniki i podałam na garści rukoli z kleksem gęstego jogurtu i konfitury żurawinowej. Kompozycja ciekawa zarówno dla podniebienia jak i dla oka.

 

Składniki:

 

40 dag pieczonej dyni

40 dag tłustego twarogu

cebula

łyżka masła lub oliwy do smażenia cebuli

sól

pieprz

curry

 

Do podania:

 

12 naleśników

masło lub oliwa do podsmażenia naleśników

rukola, wymyta i osuszona

gęsty jogurt naturalny

konfitura żurawinowa

 

 

Cebulę drobno pokroić i delikatnie zeszklić na tłuszczu. Upieczoną dynię zmiksować z twarogiem i cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i curry.

Naleśniki usmażyć, napełnić farszem i złożyć. Podsmażyć na patelni i ułożyć na rukoli. Osobno podać jogurt i konfiturę.

 

 


oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

PLACKI Z CUKINII

środa, 24 sierpnia 2011 14:15

 

 

Cukinia ma w sobie dużo wody, o czym przekonałam się, robiąc placki pierwszy raz. Nie odcisnęłam wody i ciasto było za rzadkie. Za drugim razem, żeby dobrze odcisnąć wodę - przesoliłam. Do trzech razy sztuka, dlatego dziś skupiłam się na wszystkich błędach i nareszcie placki są takie jak należy - chrupiące, mięciutkie i delikatne w smaku, a w towarzystwie sosu jogurtowo - czosnkowego, naprawdę wyśmienite.

 

Składniki:

 

1,2 kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu)

2 szczypty soli

4 jajka

20 dag mąki pszennej

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 łyżki posiekanego koperku

pieprz

ostra papryka

olej do smażenia

 

Sos jogurtowo - czosnkowy:

 

200 ml gęstego jogurtu (najlepiej greckiego)

zmiażdżony ząbek czosnku

szczypta soli

 

Dużą cukinię (ok. 2 kg) obrać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć łyżką gniazda nasienne. Małe cukinie używamy w całości, więc bierzemy 1,2 kg. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, wymieszać i odstawić na 5 minut, aby puściła sok. Przełożyć na sito i przyciskając, odcisnąć wodę. Przełożyć z powrotem do miski i dodać resztę składników. Wymieszać i smażyć na oleju rumiane placuszki. Z patelni kłaść na papierowy ręcznik do odsączenia. Składniki sosu wymieszać i podawać do ciepłych placków.

 


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z SERKIEM I POLEWĄ WIŚNIOWĄ

środa, 20 lipca 2011 15:15

 

 

Od pewnego czasu intrygowały mnie czekoladowe naleśniki. Sięgnęłam więc do skarbnicy przepisów na słodkości, czyli www.mojewypieki.blox.pl i w końcu je zrobiłam. Dodałam serek waniliowy i polewę ze świeżych wiśni. Niebo w gębie!

 

Naleśniki (15 sztuk Ø 25 cm):

 

80 g gorzkiej czekolady

0,5 l mleka

2 łyżki masła

2 łyżki cukru

200 g mąki

łyżka kakao

3 jajka

szczypta soli

 

Mleko, połamaną czekoladę, masło i cukier rozpuścić w garnuszku albo bezpośrednio w Thermomiksie i ostudzić. Dodać mąkę, kakao, sól i jajka i zmiksować. Ciasto odstawić na 1-2 godziny, a następnie usmażyć cienkie naleśniki na lekko natłuszczonej olejem patelni.

 

Polewa wiśniowa:

 

0,5 kg wiśni świeżych lub mrożonych

50 g cukru (lub więcej według uznania)

płaska łyżka mąki ziemniaczanej

pół łyżeczki ekstraktu migdałowego* (nie aromatu!)

 

Wiśnie wydrylować, a mrożone rozmrozić. Zasypać cukrem i zagotować. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do wiśni i mieszając, zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać odrobinę ekstraktu migdałowego*.

 

* Ekstrakt migdałowy (proszę nie pomylić z aromatem migdałowym!) można kupić w Marks&Spencer. 

 

Serek waniliowy:

 

0,5 kg twarogu

100 ml śmietany

2 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy

cukier do smaku

szczypta soli

 

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę w urządzeniu ze stalowymi nożami (Thermomix: pozycja 5-6, pomagać sobie kopystką).

 

Usmażone naleśniki posmarować serkiem, złożyć i podgrzać na patelni lub w mikrofali. Na talerzu polać sosem z wiśniami.

 


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

PLACKI ZIEMNIACZANO - OWSIANE Z MALINOWYM WINEGRETEM

piątek, 08 lipca 2011 15:29

 

 

W domu w zasadzie miałam tylko ziemniaki i resztę malinowego winegretu. Na pozór to niezbyt dobrana para, ale postanowiłam zaryzykować. I nie zawiodłam się.

 

Składniki:

 

3 duże ziemniaki

jajko

5 łyżek otrąb owsianych

sól

oliwa do smażenia

 

Malinowy winegret:

 

10 dag malin

2 łyżki czerwonego octu winnego o smaku malinowym

5 łyżek oliwy

łyżka miodu

sól

pieprz

 

Składniki sosu krótko zmiksować i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jajko, otręby, sól i wymieszać. Usmażyć na złoto. Na talerzu polać malinowym winegretem.

 


oceń
1
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

ORKISZOWE PLACKI Z RABARBAREM

niedziela, 29 maja 2011 13:39

 

 

Chodziły te placki za mną od pewnego czasu, aż w końcu je popełniłam. Choć wyszły puszyste i apetyczne, rodzina miała wielkie oczy ze zdziwienia, a może to były ich skwaszone miny, placki bowiem okazały się megakwaśne. Generalnie dla amatorów kwaśnych smaków.

 

Składniki:

 

20 dag pełnoziarnistej mąki orkiszowej

płaska łyżeczka sody

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka cynamonu

szczypta soli

2 łyżki cukru

200 ml maślanki (kefiru, jogurtu)

3 jajka

50 ml oleju

40 dag rabarbaru

 

W urządzeniu miksującym wymieszać suche składniki ciasta, następnie dodać mokre i zmiksować. Na końcu dodać obrany i pokrojony w cienkie plasterki rabarbar. Smażyć na oleju, ostrożnie przewracając na drugą stronę.

Usmażone placki odsączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu, a na talerzu posypać cukrem pudrem. Można również podać gęstą śmietanę.  

 


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

PLACKI Z JABŁKAMI

środa, 20 kwietnia 2011 18:26

 

Podążając za smakami z dzieciństwa, usmażyłam placki z jabłkami. Chciałam ulepszyć i mąkę pszenną wymieszałam pół na pół z pełnoziarnistą orkiszową. Niestety, nie był to dobry pomysł, placki się po prostu rozpadały na patelni.

 

Składniki:

 

2 jajka

400 ml mleka

300 g mąki

3 jabłka

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

płaska łyżeczka soli

olej i masło klarowane do smażenia

cukier puder do posypania

śmietana do podania

 

Jajka, mleko, mąkę i sól zmiksować jak na naleśniki. Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce do masy. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać i odstawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać olej, dodać łyżeczkę masła i smażyć placki z obu stron na rumiano. Podawać od razu ze śmietaną i cukrem pudrem.


oceń
4
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

PEŁNOZIARNISTE TORTILLE

poniedziałek, 18 kwietnia 2011 23:52

 

Inspirację do podania chili con carne z tortillami wraz z przepisem znalazłam na www.kwestiasmaku.com. Trochę zmieniłam metodę przygotowania, ponieważ wszystko co się da mielę, siekam, wyrabiam i miksuję w Thermomiksie. I oto upiekłam swoje pierwsze tortille w życiu, a użyłam mąki ... pełnoziarnistej orkiszowej.

 

Składniki:

 

25 dag mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej)

15 dag mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

4 łyżki zimnego masła

180 ml wrzątku

 

Mąkę i sól wsypać do malaksera (Thermomiksa), dodać masło i zmiksować kilka sekund. Następnie wlać wrzątek i wyrobić ciasto w pulsach (Thermomix - 3 minuty w pozycji interwał). Wyjąć z urządzenia, uformować kulę, przykryć i odstawić na godzinę. Następnie ulepić 10 kulek, każdą rozwałkować jak najcieniej i piec na dobrze rozgrzanej suchej patelni niespełna minutę z każdej strony.


oceń
1
1

komentarze (2) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 459  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476459
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki