Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 155 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

JAJECZNICA Z KURKAMI

środa, 31 sierpnia 2016 14:27

 

jajecznica z kurkami1.JPG

 

Nie ma nic prostszego niż jajecznica. Jednak z kurkami nabiera szczególnego wyrazu i staje się daniem wykwintnym, dlatego w sezonie - obowiązkowa.

 

Składniki:

 

mała cebula

łyżeczka masła klarowanego

garść kurek

2 jajka

sól

świeżo mielony pieprz

 

Kurki dokładnie oczyścić i wypłukać. W małym garnku zagotować wodę, wrzucić kurki i zblanszować trzymając na ogniu do momentu wrzenia (ok. 1 minutę). Następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić na sitku do odsączenia.

W tym czasie na patelni poddusić na maśle drobno posiekaną cebulkę. 

Większe kurki pokroić, malutkie zostawić w całości. Dodać na patelnię do cebuli, posolić i dusić kilka minut.

Gdy kurki zmiękną, wbić na patelnię 2 jajka. Najpierw wymieszać z grzybami samo białko, do ścięcia, omijając żółtka. Na koniec szybko wymieszać jajecznicę z płynnymi żółtkami i od razu podawać.

Na talerzu oprószyć świeżo mielonym pieprzem.


oceń
2
0

komentarze (962) | dodaj komentarz

SER SMAŻONY Z KMINKIEM

sobota, 12 grudnia 2015 14:24

 

ser smaĹźony 2.JPG 

Ten ser znam od zawsze. Babcia J i Mama często go robiły. Ser ten powstawał z kawałka twarogu, który swoją świeżość miał już za sobą. Pamiętam dobrze zapach dojrzewającego do smażenia twarogu. Roznosił się po całej kuchni i niestety, nie należał do przyjemnych. Teraz też zdarza mi się znaleźć w lodówce zapomniany kawałek białego sera...

 

Składniki:

 

kawałek niezbyt świeżego, ale dobrej jakości twarogu

sól

kminek

łyżeczka masła

ewentualnie szczypta sody oczyszczonej

jajko (opcjonalnie)

 

Twaróg rozkruszyć w garnku, przykryć ściereczką, aby był dostęp powietrza i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce. Dla przyspieszenia procesu można dodać szczyptę sody. Od czasu do czasu przemieszać widelcem. Gdy nabierze naprawdę przykrego zapachu i zgliwieje - można smażyć.

 

Ustawić garnek z twarogiem na małym ogniu i mieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Po chwili ser powinien się zacząć topić. 

 

Gdy ser jest już całkowicie roztopiony i bez grudek, dodać sól, kminek i masło. Całość zagotować ciągle mieszając. Teraz można, ale nie jest to konieczne, dodać roztrzepane jajko. Energicznie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i od razu zestawić z ognia.

 

Ser przelać do miseczki lub słoika i odstawić do zastygnięcia. 

 

 

 

 

 


oceń
4
0

komentarze (23) | dodaj komentarz

GULASZ Z DYNI I CIECIERZYCY

wtorek, 10 listopada 2015 20:35

 

gulasz z dyni i ciecierzycy.JPG

 

Jesienna, rozgrzewająca, nieco egzotyczna i bardzo smaczna strawa.

 

Składniki:

 

250 g ciecierzycy (suchej)

2-3 średnie cebule

4 ząbki czosnku

2 papryczki chilli

50 ml oliwy z oliwek extra virgin

1 kg obranej i pozbawionej pestek dyni

2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka papryki słodkiej

sól

świeżo zmielony pieprz

0,5 l przecieru pomidorowego (passata)

 

Dzień wcześniej ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc.

Następnego dnia zlać wodę, w której się moczyła, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości (ok. 1 godzinę).

Na głębokiej i szerokiej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w kosteczkę i wrzucić na tłuszcz. Smażyć na średnim ogniu, aż zmięknie. W międzyczasie obrać i drobno pokroić papryczkę i czosnek, a gdy cebula zmięknie - dodać na patelnię.

W tym czasie dynię obrać ze skóry, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Partiami dorzucać do cebuli, mieszając. Gdy cała dynia znajdzie się na patelni, dodać przyprawy.

Smażyć 4-5 minut, dynia ma być al dente, dodać ugotowaną i odsączoną ciecierzycę, a po chwili przecier pomidorowy. Całość zagotować, doprawić według uznania i podawać - solo, z bagietką albo ryżem.

 

 


oceń
7
0

komentarze (32) | dodaj komentarz

ROLADKA KOZIA W MIGDAŁACH

środa, 27 lutego 2013 12:23

 

 

W chrupiących migdałach, z sosem żurawinowym i rukolą - poezja smaku.

 

Składniki:

 

roladka kozia 200 g

garstka płatków migdałowych

oliwa z oliwek extra virgin do posmarowania

 

Do podania:

 

4-5 łyżek żurawiny niskosłodzonej ze słoika

1 łyżka octu balsamicznego z Modeny

 

rukola

oliwa z oliwek extra virgin do skropienia

grubo zmielony pieprz i sól

 

Rukolę umyć i osuszyć oraz rozłożyć na talerzach, następnie skropić oliwą i posypać solą i pieprzem.

Żurawinę wymieszać z octem balsamicznym i wyłożyć obok rukoli. 

Roladkę kozią pokroić na plastry o grubości 1,5 - 2 cm. Posmarować z obu stron oliwą i obtoczyć w migdałach. Teflonową lub tytanową patelnię rozgrzać, ułożyć roladki, zmniejszyć ogień i smażyć roladki z obu stron na rumiano, uważając jednak, żeby nie przypalić migdałów. Usmażone roladki, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, wyłożyć na talerze i od razu podawać.

 

Na podstawie: www.kwestiasmaku.com


oceń
0
1

komentarze (2) | dodaj komentarz

CAMEMBERT SMAŻONY

wtorek, 05 czerwca 2012 22:45

 

 

Może to totalny banał, ale nie dla mnie - camembert smażyłam po raz pierwszy. I od razu się zachwyciłam. Szybko i smacznie, choć trochę kalorycznie, ale w towarzystwie sezonowych warzyw, od czasu do czasu można sobie pozwolić. Polecam.

 

Składniki:

 

camembert

jajko

bułka tarta

masło klarowane

żurawina do podania

 

Jajko roztrzepać na głębokim talerzu, do drugiego wsypać bułkę. Panierować ser w jajku i bułce, najlepiej dwukrotnie, żeby uzyskać jednolitą warstwę panierki. Na patelni rozgrzać masło i smażyć ser na niezbyt ostrym ogniu, z obu stron na rumiano. Na koniec można postawić camembert na boku i obracając przy pomocy dwóch łopatek, dosmażyć brzegi sera. Podawać natychmiast z żurawiną i sałatą lub sezonowymi warzywami.


oceń
1
0

komentarze (20) | dodaj komentarz

FETA Z PIECA

poniedziałek, 14 maja 2012 12:30

 

 

Ponieważ ostatnio nie mam weny do gotowania i stać mnie jedynie na dania banalne, proste i szybkie, feta (c.d. greckich zakupów :-)) pod kołderką z pomidorów zwyczajnie wylądowała w piecu.

 

Składniki:

 

gruby plaster fety (ok. 20 dag)

2 pomidory

łyzka oliwy

świeżo zmielony pieprz

oregano lub tymianek

 

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce. Plaster fety (można przekroić wzdłuż na pół) ułożyć  w naczyniu żaroodpornym, przykryć pomidorami, skropić oliwą, posypać pieprzem i ziołami. Wstawić do piekarnika i zapiekać w temperaturze 180oC około 20-25 minut. Podawać od razu.

 

PS Proszę nie sugerować się zdjęciem, na którym optymistycznie umieściłam widelec i nóż. Po chwili, podczas konsumpcji okazało się bowiem, że pod spodem jest dużo sosu pomidorowego, dlatego polecam łyżkę :-)

 

Źródło: Kulinarny atlas świata


oceń
1
0

komentarze (23) | dodaj komentarz

HALLOUMI I POMIDORKI Z GRILLA

sobota, 12 maja 2012 15:00

 

 

W greckim sklepie zrobiłam wyjątkowo udane zakupy. Między innymi po raz pierwszy, właściwie z ciekawości, kupiłam halloumi, czyli krowio - owczo - kozi, specjalny cypryjski ser do grillowania.

 

Składniki na dwie porcje:

 

25 dag sera halloumi

25 dag pomidorków koktajlowych na gałązce

łyżka oliwy z oliwek

sól

pieprz

szczypta cukru

oregano lub tymianek

 

Pomidorki wypłukać i przekroić na pół. Część zostawić na gałązce. Patelnię grillową skropić oliwą, nagrzać i ułożyć na niej, skórką do dołu, jeden obok drugiego, pomidorki. Posypać solą, cukrem, pieprzem, ziołami i grillować 5-6 minut, aż wyraźnie zmiękną. Wówczas obok ułożyć plasterki sera i grillować z dwóch stron na rumiano. Podawać od razu.


oceń
1
0

komentarze (17) | dodaj komentarz

KOTLECIKI Z JAJEK

piątek, 09 grudnia 2011 15:36

 

 

O kotletach z jajek usłyszałam kiedyś od pewnej pani w ... szpitalu. Tak, to wbrew pozorom dobre miejsce na wymianę doświadczeń, przepisów, sposobów, bo któż ich nie ma.

Nie jest to moje sztandarowe danie, ale od czasu do czasu, dla urozmaicenia, smażę. Dziś podałam z konfiturą z czerwonej cebuli i ziemniaczkami purée.

 

Składniki:

 

8 jajek

pęczek szczypiorku

3 łyżki otrąb owsianych

10 dag startego wędzonego sera (dałam roladę ustrzycką)

sól

pieprz

 

bułka tarta do obtoczenia kotlecików

2 łyżki masła klarowanego do smażenia

konfitura z czerwonej cebuli do podania

 

7 jajek ugotować na twardo, a następnie ostudzić w zimnej wodzie i obrać. Szczypiorek posiekać. Do urządzenia z metalowymi nożami (Thermomix) wrzucić ugotowane jajka, starty ser, surowe jajko i otręby. Zmiksować na jednolitą masę, dodać szczypiorek oraz przyprawić solą i pieprzem. Z masy jajecznej formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i odkładać na deskę. Smażyć na maśle z obu stron na rumiano. Podawać od razu z gorącą konfiturą z czerwonej cebuli oraz dowolnymi dodatkami.

 


oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z POMIDORAMI I SERKIEM KOZIM

wtorek, 12 lipca 2011 14:57

 

 

Zapiekany bakłażan to kontynuacja akcji ratunkowej dla serka koziego. Bardzo udana.

 

Składniki na 4 porcje:

 

2 bakłażany

oliwa z oliwek

4-5 pomidorów

duża czerwona cebula

2-3 ząbki czosnku

kilka czarnych oliwek bez pestek

110 g kremowego serka koziego

tarty parmezan do oprószenia

 

Bakłażany pokroić na plastry. Smażyć z dwóch stron na oliwie, do zrumienienia. Odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić na tyle plastrów, ile jest bakłażana. Na patalni po bakłażanach lekko zeszklić z oliwą piórka cebuli. Czosnek i oliwki pokroić na plasterki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC. W naczyniu do zapiekania układać na przemian plaster bakłażana, pomidora, cebulę, a następnie posypać solą, pieprzem, czosnkiem i oliwkami. Na każdej porcyjce bakłażana ułożyć kawałeczek serka koziego, całość oprószyć parmezanem. Piec 15-20 minut do rozpuszczenia i lekkiego zrumienienia sera. 

 


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

FRITTATA ZE SZPINAKIEM I SERKIEM KOZIM

poniedziałek, 11 lipca 2011 13:57

 

 

Cały tydzień nie ruszałam się z domu, więc lodówka pusta, a ja bazuję na zapasach. M co prawda bardzo się stara, ale nie wychodzi poza kartkę z listą zakupów. Frittata ze szpinakiem i kremowym serkiem kozim to danie, które powstało, żeby uratować serek, którego świetność  dobiegała końca. Ostatecznie, właśnie dzięki serkowi frittata nabrała charakteru i wyrazistości.

 

Składniki na 2-3 porcje:

 

5-6 ziemniaków

oliwa z oliwek extra virgin

cebula

2 zmiażdżone ząbki czosnku

450 g mrożonego szpinaku w liściach

4-5 jajek

niepełna szklanka mleka

110 g kremowego serka koziego

świeżo starta gałka muszkatołowa

świeżo mielony pieprz

sól

 

Ziemniaki ugotować. Piekarnik włączyć na 180oC. Szpinak odmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie na patelni z odkręcaną rączką lub rączką wytrzymałą na wysokie temperatury. Szpinak pokroić i dodać wraz z czosnkiem do cebuli. Smażyć kilka minut, mieszając. Do szpinaku dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jajka roztrzepać z mlekiem i wylać na patelnię. Na wierzchu położyć kawałki serka koziego i wstawić patelnię na 15 minut do piekarnika, aż frittata się zrumieni.

  


oceń
2
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 25 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  3 337 137  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3337137
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2567 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki