Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

MUSZLE ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ ZAPIEKANE NA POMIDOROWYM SOSIE

niedziela, 31 maja 2015 20:04

 

muszle ze szpinakiem i ricottą.JPG

 

Planowałam ravioli, ale czasu zabrakło... Może innym razem...?

 

 

Składniki:

 

250 g makaronu w kształcie wielkich muszli (pół opakowania)

200 g startego sera mozzarella do posypania

masło do wysmarowania formy

 

Farsz:

 

250 g ricotty

250 - 300 g szpinaku, może być mrożony

cebula

2 ząbki czosnku

łyżka masła

50 g startego parmezanu

sól

świeżo zmielony pieprz

świeżo starta gałka muszkatołowa

 

Sos:

 

cebula

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek extra virgin

pomidory krojone z puszki

sól 

zioła - bazylia, oregano

świeżo zmielony pieprz

 

 

Makaron ugotować al dente, skracając podany na opakowaniu czas gotowania o połowę. Odcedzić, przelać zimną wodą i rozłożyć płasko na dużej powierzchni, aby się nie posklejał i nie odkształcił.

 

Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Szpinak wypłukać (mrożony odmrozić) i dać na patelnię z cebulą. Gdy świeży szpinak zwiędnie (mrożony odparuje) odstawić z ognia i przestudzić.

 

W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać pomidory z puszki, przyprawić według uznania, chwilę pogotować i odstawić.

 

Teraz dokończyć farsz. Ricottę przełożyć do urządzenia miksującego, dodać szpinak, parmezan i przyprawy. Całość zmiksować na gładką masę i doprawić.

 

Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Można użyć gotowej tartej mozzarelli, do kupienia w niektórych sklepach.

 

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Prostokątną formę do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć sos i rozprowadzić go równo po całej powierzchni. Muszle wypełniać farszem i układać bezpośrednio na sosie. Całość posypać tartą mozzarellą. Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do gorącego piekarnika na 30 minut. Wyjąć z pieca i ostrożnie zdjąć folię, aby się nie poparzyć.

 

 


oceń
2
0

komentarze (14) | dodaj komentarz

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

poniedziałek, 02 lutego 2015 17:26

 

 Ĺ‚azanki z kapustą3.JPG

 

Skromnie to wygląda, ale trochę zapachniało Wigilią.

 

 

Składniki:

 

25 dag łazanek

1 kg kiszonej kapusty

garść grzybów suszonych

cebula

masło

łyżka mąki

sól

listek laurowy

świeżo zmielony pieprz

szczypta kminku mielonego

posiekana natka pietruszki

 

Zacząć od grzybów. Duże kapelusze pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki, następnie wypłukać, przełożyć do małego rondelka i zalać zimną wodą. Zostawić na kilka godzin, albo na noc.

Następnie przystąpić do kapusty. Jeżeli jest bardzo kwaśna - przepłukać zimną wodą na sicie i odcedzić. Można pokroić z grubsza i dać do garnka wraz z listkiem laurowym. Zalać wrzątkiem do poziomu kapusty i gotować na małym ogniu, pod przykryciem. 

W tym samym czasie postawić na ogniu grzyby i gotować je w wodzie, w której się moczyły.

Cebulkę zeszklić delikatnie na maśle, dosypać mąkę i mieszając, chwilkę przesmażyć.

Gdy grzyby zmiękną, dodać je wraz z wywarem do kapusty, przyprawić kminkiem, pieprzem, solą i gotować jeszcze na małym ogniu, do miękkości.

Teraz do kapusty dodać cebulę, połowę posiekanej natki pietruszki, całość dokładnie wymieszać i zagotować.

 

W międzyczasie, według przepisu na opakowaniu, ugotować łazanki. Makaron odcedzić, połączyć z kapustą i podawać, a na talerzu posypać jeszcze pozostałą natką pietruszki.

 

Znakomite z barszczykiem.

 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

LASAGNE Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

niedziela, 17 listopada 2013 23:46

 

lasagne z łososiem i szpinakiem 013 N.jpg

 

Zakupy w sklepie rybnym nie należą do codzienności. A w związku z tym, że aktualnie jest problem z dorszem i śledziem (czyżbyśmy wszystko co pływa w Bałtyku zjedli???), pomyślałam o lasagne i zakupiłam łososia w kawałkach (tańszy). Podstawa to zakupy, więc jak już tego dokonałam, nie pozostało nic innego, jak dokompletować resztę ingrediencji. W domu okazało się, że wszystko jest, więc przystąpiłam do działania...

 

 

Składniki:

 


9 płatów lasagne

trochę masła do wysmarowania formy

 

450-500 g szpinaku mrożonego

2-3 ząbki czosnku

sól

1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej

łyżka masła klarowanego

 

1 kg świeżego łososia ( filet lub kawałki)

łyżka masła klarowanego

łyżka Vegety Natur

 

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

800 ml mleka

1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej

 

150 g świeżo startego parmezanu 

 

Szpinak lekko rozmrozić. Dać masło na patelnię, rozpuścić, dodać szpinak, zmiażdżony czosnek, sól, startą gałkę muszkatołową i mieszając, odparować.

 

Na drugiej patelni podsmażyć na maśle klarowanym łososia w kawałkach z dodatkiem Vegety Natur.

 

Beszamel: do szerokiego rondla dać masło, a gdy się roztopi, wsypać mąkę, po czym dokładnie wymieszać, chwilę podsmażyć nie rumieniąc i dolać zimne mleko. Przy pomocy trzepaczki rózgi doprowadzić całość do gładkiej konsystencji (bez grudek) i, ciągle mieszając, zagotować, dosypując w międzyczasie sól i świeżo startą gałkę muszkatołową.

 

Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

 

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Rozprowadzić kilka łyżek sosu beszmamelowego na dnie naczynia. Ułożyć 3 płaty lasagne. Połowę szpinaku ułożyć na makaronie, na to dać połowę łososia, polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Czynności powtórzyć. Całość przykryć trzema ostatnimi płatami lasagne, polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika i piec godzinę. Gdyby lasagne zaczęła się zbyt szybko rumienić - zmniejszyć temperaturę pieczenia. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy lasagne jest upieczona (miękka).


oceń
20
11

komentarze (40) | dodaj komentarz

LINGUINE PO SYCYLIJSKU, Z KREWETKAMI I SZAFRANEM

poniedziałek, 11 listopada 2013 18:13

  

C:\fakepath\linguine po sycylijsku 006 N.jpg

 

Słońce, błękitne niebo, lazurowa plaża, a wszystko to w towarzystwie korzennych aromatów i normańsko - arabskiej architektury. Czy to możliwe w listopadzie? Oczywiście, z tym że na Sycylii... Świeżo zakupiony szafran oraz inspirujące rozmowy z Agnieszką i Iwoną (dziękuję i pozdrawiam !!!) stały się motywacją do sporządzenia typowo sycylijskiego dania, w którym wpływy włoskie idą w parze z arabskimi. Polecam, nie tylko ze względu na oryginalny dobór przypraw, ale również, a może przede wszystkim - nieoczekiwany smak i zapach oraz namiastkę słońca na talerzu.

 

Składniki:

 

400 g linguine

40 dag średnich lub dużych krewetek (użyłam małych, ale tylko takie miałam)

3-4 ząbki czosnku

2 małe papryczki chilli lub jedna większa

puszeczka filecików anchois

puszka pomidorów pellati (mogą być krojone)

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki szafranu

skórka otarta z jednej cytryny

garść posiekanej pietruszki

oliwa z oliwek extra virgin

sól

 

Krewetki, jeśli były mrożone, lekko odmrozić i, gdy są jeszcze twarde, pozbawić pancerzy i czarnych żyłek (przewodów pokarmowych).

 

Wstawić wodę na makaron oraz przygotować pozostałe składniki sosu: czosnek obrać i drobno pokroić, papryczki umyć, usunąć pestki i pokroić w cienkie krążki lub paseczki, anchois odsączyć z oleju, cytrynę wyszorować, sparzyć i zetrzeć na drobnej tarce skórkę, pietruszkę posiekać.

 

Wrzucić makaron na osolony wrzątek, a na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dać czosnek, papryczkę, anchois, szafran, cynamon, skórkę cytrynową i smażyć chwilę na dużym ogniu, następnie dodać krewetki i smażyć wszystko ok. 2 minuty. Wówczas dodać jeszcze pomidory, zagotować i wsypać pietruszkę. Na sam koniec doprawić ostrożnie solą, wymieszać z odcedzonym makaronem i podawać. Smacznego!

 

Źródło: www.pookcook.blogspot.com na podstawie przepisu Jamiego Olivera.


oceń
1
1

komentarze (1) | dodaj komentarz

CHOW MEIN Z KURCZAKIEM

niedziela, 29 września 2013 16:09

 

 C:\fakepath\chow mein z kurczakiem 001 N.jpg

 

Dawno mnie tu nie było. Beata ciągle pytała, dlaczego się zawiesiłam. No cóż, tak bywa. Dziś Chow Mein, czyli smażony po chińsku makaron z mięsem i warzywami. Może przypadnie Wam do gustu?

 

Składniki:

 

200 g makaronu Mie, cienkich długich nitek z mąki pszennej przeznaczonych m. in. do dań chińskich smażonych w woku

1 łyżka oleju sezamowego

300 g piersi z kurczaka (zagrodowego)

cebula

2 ząbki czosnku

papryka czerwona

papryka jasna

grzyby Mun, najlepiej krojone (10-15 g)

olej do smażenia

opcjonalnie natka pietruszki do posypania

wok

 

Marynata do kurczaka:

 

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka mąki kukurydzianej (dałam pszenną)

 

Sos:

 

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki octu ryżowego

1 łyżka brązowego cukru

płaska łyżeczka kurkumy

płaska łyżeczka imbiru

szczypta ostrej papryki

 

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki lub w kostkę. Składniki marynaty wymieszać w misce, dodać pokrojonego kurczaka i odstawić na pół godziny.

 

Grzyby Mun zalać wrzątkiem i zostawić do napęcznienia.

 

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, przełożyć z powrotem do garnka, w którym się gotował i wymieszać z łyżką oleju sezamowego. Odstawić.

 

Cebulę i paprykę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobniutko posiekać.

 

Składniki sosu wymieszać.

 

Do nagrzanego woka wlać olej, wsypać cebulę, czosnek i smażyć, ciągle mieszając, aż lekko zmiękną, około 2 minut.  Dodać mięso, po 2-3 minutach grzyby, po chwili paprykę. Bez przerwy mieszać. Na koniec dać makaron, posmażyć chwilę, wlać sos, dolać jeszcze 100 ml wody, całość wymieszać i dusić pod przykryciem 1-2 minuty.

 

Od razu podawać, posypując na talerzu posiekaną natką pietruszki.


oceń
7
3

komentarze (19) | dodaj komentarz

MAKARON Z KREWETKAMI W KREMOWYM SOSIE

środa, 19 czerwca 2013 10:23

MAKARON Z KREWETKAMI W KREMOWYM SOSIE

 

 

 

Choć przepis dostałam dość dawno, dopiero dziś skompletowałam potrzebne składniki. Wiem, że nie jest to danie na co dzień, ale od czasu do czasu...

 

Składniki:

 

1/2 kg makaronu (dałam sconcigli)

1/2 kg mrożonych krewetek 8-10 cm, szarych (surowych) lub różowych (gotowanych)

1 łyżka klarowanego masła

1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

1 duża cebula pokrojona w piórka

2-3 zmiażdżone ząbki czosnku

1-2 cm imbiru startego na drobnej tarce

2 duże słodkie papryki pokrojone w kostkę

1 mała ostra papryczka pokrojona w krążki

200 ml wytrawnego białego wina

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

świeżo zmielony pieprz

sól

200 ml śmietany crème fraîche

pęczek posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotować wszystkie składniki sosu: krewetki obrać z ogonków gdy są jeszcze zamrożone i odłożyć, warzywa obrać i pokroić. Wstawić wodę na makaron i w międzyczasie ugotować go al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Równocześnie na dużej patelni rozgrzać masło z oliwą i zeszklić cebulę, czosnek i imbir. Dodać papryki, a jak nieco zmiękną, dolać wino i chwilę odparować. Dodać krewetki, mieloną paprykę, pieprz i sól, wymieszać. Po chwili dodać śmietanę i dusić najwyżej 3-4 minuty. Na koniec do sosu wsypać zieloną pietruszkę, połączyć z ugotowanym makaronem i od razu podawać.

 


oceń
3
1

komentarze (5) | dodaj komentarz

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PIECZARKAMI I POMIDORAMI

czwartek, 11 kwietnia 2013 16:05

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PIECZARKAMI I POMIDORAMI 

 

 

Ugotowałam makaron do zupy. Zupa się skończyła - makaron został. Nie pozostało mi więc nic innego, jak przygotować zapiekankę.

 

Składniki:

 

około pół paczki ugotowanego makaronu, drobnego

0,5 kg pieczarek

cebula

2 łyżki masła

puszka pomidorów pokrojonych

kawałek upieczonego mięsa (opcjonalnie)

20 dag sera żółtego

2 łyżki śmietany

sól

świeżo zmielone - pieprz i gałka muszkatołowa

oregano

pół pęczka posiekanej natki pietruszki

zmiażdżony ząbek czosnku

 

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić delikatnie cebulkę, następnie dodać pieczarki i smażyć, aż cały płyn odparuje. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić.

W międzyczasie: ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, mięso pokroić w kosteczkę, włączyć piekarnik, ustawiając temperaturę na 200oC, a formę do zapiekania wysmarować drugą łyżką masła oraz zmiażdżonym czosnkiem. 

Do dużej miski wsypać makaron, jeżeli mamy spaghetti, to najpierw pokroić. Do makaronu dodać usmażone pieczarki, pokrojone mięso, pomidory z zalewą, śmietanę, pietruszkę oraz przyprawić do smaku gałką muszkatołową, oregano i ewentualnie solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać. Gotową masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i posypać serem. Wstawić do piekarnika i piec pół godziny. Na talerzu posypać pietruszką.

 

 


oceń
21
3

komentarze (13) | dodaj komentarz

ŁOSOŚ Z MAKARONEM W SOSIE MORNAY

piątek, 11 stycznia 2013 16:09

 

 

Lubię dania proste i nieskomplikowane. I lubię konkretne, czyste smaki, niezagmatwane w mnogości przypraw i dodatków. Taki jest ten łosoś.

 

Składniki:

 

500 g makaronu

500 g fileta z łososia świeżego

cebula

2-3 ząbki czosnku

łyżka masła

łyżka mąki

250 ml mleka

250 ml kwaśnej śmietany, najlepiej crème fraîche

łyżka soku z cytryny

pęczek posiekanej natki pietruszki

sól

świeżo zmielony pieprz

 

Wstawić wodę na makaron. Na dużej patelni rozgrzać masło i dać posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Smażyć na małym ogniu 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie w misce roztrzepać mleko ze śmietaną i sokiem cytrynowym. Gdy cebula się zeszkli dodać mąkę, wymieszać i po chwili wlewać powoli śmietanę, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 minuty na małym ogniu. W międzyczasie do osolonego wrzątku wsypać makaron i ugotować według przepisu na opakowaniu. Łososia umyć, osuszyć i obrać ze skóry, a następnie pokroić w kostkę i dodać do sosu wraz z posiekaną natką pietruszki. Gotować 2-3 minuty, doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z odcedzonym makaronem.

 

Przepis (z moimi zmianami) pochodzi z książki: "Makarony. Wielka księga kucharska"

 


oceń
1
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM

piątek, 24 lutego 2012 15:02

 

 

Zapiekanka makaronowa jest zawsze doskonałą propozycją na obiad, również dla zapracowanych. W wersji z łososiem wędzonym i brokułami ważnym akcentem stał się sok z cytryny. A wyczuwalny z oddali aromat czosnku dopełnił dzieła.

 

Składniki:

 

40 dag krótkiego makaronu (dałam małe kolanka)

łyżka masła

świeży brokuł lub paczka mrożonych

150 g wędzonego łososia

150 g tartej mozzarelli lub łagodnego sera żółtego

3 łyżki posiekanego koperku

3 jajka

250 ml śmietany lub jogurtu

2 łyżki soku z cytryny

sól

świeżo zmielony pieprz

oliwa lub masło do natłuszczenia formy

2 zmiażdżone ząbki czosnku do natarcia formy

dodatkowy koperek do podania

cząstki cytryny do skropienia

 

Brokuła wyłukać i podzielić na różyczki, a następnie obgotować przez 5 minut w lekko osolonym wrzątku lub na parze i odcedzić. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu wymieszać z masłem i odstawić. Włączyć piekarnik, ustawiając temperaturę na 180oC. Naczynie żaroodporne natłuścić i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Śmietanę lub jogurt wymieszać z połową sera, jajkami, koperkiem i sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem i szczyptą soli. Łososia rozdrobnić.

Do przygotowanego naczynia przełożyć makaron, dodać brokuły i łososia. Lekko przemieszać i zalać masą jajeczną. Z wierzchu posypać resztą mozzarelli. Zapiekać około 20 minut.

Podawać z cząstką cytryny, posypane świeżym koperkiem.


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

TAGLIATELLE Z SOSEM GORGONZOLA

sobota, 18 lutego 2012 21:35

 

 

Właśnie wróciłam dość zmęczona z pracy, gdy J oznajmił, że niedługo wychodzi. Jakżebym mogła wypuścić dziecko bez obiadu??? Przystąpiłam do działania i za 15 minut było jedzenie. Co prawda J z powodu intensywnego zapachu sera trochę marudził, ale zajadał, aż się uszy trzęsły, przecież koledzy czekali :-).

 

Składniki:

 

1/2 kg tagliatelle

200 g gorgonzoli

kremowy serek np.: Philadelphia (125g)

150 ml mleka

3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki (u mnie mrożona)

świeżo zmielony pieprz

świeżo starta gałka muszkatołowa

 

W dużym garnku wstawić wodę na makaron, a następnie ugotować go wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie do rondelka wlać mleko, dodać sery i powoli rozpuścić, do uzyskania kremowej konsystencji sosu. Wsypać pietruszkę, doprawić pieprzem i gałką, wymieszać. Ugotowany makaron odcedzić i dać z powrotem do garnka. Wlać sos, wymieszać i natychmiast podawać. 


oceń
1
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 435  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476435
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki