Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

TARTA Z PORAMI I SERKIEM KOZIM

czwartek, 25 kwietnia 2013 16:47

TARTA Z PORAMI I SERKIEM KOZIM 

 

 

Na pobliskim bazarku z regionalnymi produktami ekologicznymi zaopatrzyłam się między innymi w jajka od kury zielononóżki, serki kozie oraz świeże zioła i warzywa. Jako, że ser kozi zyskuje bardzo w potrawach na ciepło, jeden z nich wylądował dziś na tarcie z duszonymi porami, wraz z jajkami i ziołami oczywiście.

 

 

Ciasto kruche:

 

20 dag mąki pszennej

10 dag masła

szczypta soli

50 ml zimnej wody

dodatkowe masło do wysmarowania formy na tartę

 

Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić przez minimum pół godziny w lodówce. Formę do tarty Ø 30 cm grubo wysmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i brzegi formy, nakłuć widelcem w wielu miejscach oraz wstawić jeszcze raz do lodówki. Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 200oC. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, aż lekko się zarumieni, a w międzyczasie przygotować nadzienie tarty.

 

 

Nadzienie tarty:

 

2 spore pory

łyżka masła do duszenia

5 jajek

150 ml gęstej kwaśnej śmietany 12%

pęczek szczypiorku

200 g koziego serka w roladce

sól

świeżo zmielony pieprz

świeży tymianek

 

Pory przekroić wzdłuż na pół i dokładnie wymyć, a następnie pokroić. Na dużą patelnię dać masło, pory, lekko posolić i dusić na średnim ogniu, aż pory zmiękną.

W sporej misce roztrzepać jajka ze śmietaną. Dodać pokrojony drobno szczypiorek i tymianek, posolić i doprawić pieprzem.

Podpieczony spód tarty wyjąć z pieca. Nałożyć pory, zalać jajkami i obłożyć plasterkami serka.

Tartę piec ok. 30 minut w temperaturze 180oC. Po wyjęciu z pieca posypać jeszcze dodatkowym świeżym tymiankiem. Można go  pociąć specjalnymi nożyczkami do ziół, które bardzo polecam.

 

Na podstawie: www.kwestiasmaku.com

 

 


oceń
13
2

komentarze (19) | dodaj komentarz

PIZZA SEROWA

wtorek, 13 marca 2012 22:53

 

 

Pizza z międzynarodowym zestawem serów - polskim naturalnym serem korycińskim, francuską twarogową roladką kozią,  niemiecką cambozolą czosnkową i włoską tartą mozzarellą. Choć dobór serów był przypadkowy, efekt mnie dosłownie zachwycił. Szczególnie polecam ser koryciński, który pięknie się topi.

 

Ciasto, porcja na dwie duże pizze:

 

50 dag mąki

3 dag drożdży

250 ml letniej wody

50 ml oliwy

szczypta soli

łyżeczka cukru

 

Składniki ciasta wyrobić ręcznie lub przy pomocy urządzenia i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

 

Dodatki:

 

2-3 łyżki śmietany cremè fraîche

2 ząbki czosnku

wiórki lub krążki cebuli

10 dag sera korycińskiego naturalnego (bez dodatków)

10 dag  naturalnego twarogowego serka koziego w roladce

10 dag cambozoli, może być czosnkowa

10 dag startej mozzarelli

pieprz

słodka papryka w proszku (opcjonalnie)

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Resztę ciasta trzymać pod przykryciem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować oliwą i przełożyć na nią placek. Śmietanę wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i posmarować ciasto (połowę zostawić na drugą pizzę). Wyłożyć cieniutkie wiórki cebuli, a następnie sery w małych kawałkach. Całość posypać tartą mozzarellą i oprószyć pieprzem i, jak ktoś chce, papryką. Piec w temperaturze 250oC około 12 minut, uważając żeby się nie przypiekła. W tym czasie przygotować drugą pizzę i upiec ją bezpośrednio po pierwszej.

Upieczoną pizzę posypać natką pietruszki, pokroić na kawałki i podawać.

 


oceń
0
1

komentarze (19) | dodaj komentarz

TARTA Z PIECZONĄ DYNIĄ

piątek, 18 listopada 2011 15:41

 

 

Jako, że za oknem mgła i przejmujące zimno, tarta na cieście francuskim z pieczoną dynią, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i serem feta w sposób oczywisty rozweseliła nasze dzisiejsze menu.

 

Składniki:

 

opakowanie ciasta francuskiego

cebula

10 dag sera żółtego

40 dag pieczonej dyni

kilkanaście pomidorków koktajlowych

oliwki czarne

200 g sera feta lub typu bałkańskiego

grubo zmielony czarny pieprz

 

Najpierw upiec dynię, można to zrobić dzień wcześniej. Ja upiekłam całą dynię kilka dni temu i teraz tylko korzystam.

Piekarnik nagrzać do 200oC. Ciasto rozwinąć na wyłożonej pergaminem blasze. Przykryć drugim kawałkiem papieru i położyć na to blaszkę o wymiarach nieco mniejszych niż płat ciasta. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 15 minut z obciążeniem, a następnie 5 minut bez, aby się przyrumieniło.

W tym czasie przygotować składniki nadzienia. Żółty ser zetrzeć na tarce do surówek, a cebulę na tarce do mizerii na cieniutkie piórka. Pomidorki sparzyć i obrać ze skóry. Upieczoną wcześniej dynię oraz fetę pokroić w kostkę, a oliwki przekroić na pół i pozbawić pestek.

Upieczony spód tarty wyjąć z pieca. Posypać żółtym serem i cebulą, a na to wyłożyć pozostałe składniki. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem i wstawić do piekarnika na 10-15 minut z włączoną górną grzałką.

 


oceń
1
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

TARTA Z KURKAMI

środa, 17 sierpnia 2011 21:23

 

 

Nastał czas kurek. Nie mogę przejść obojętnie, więc kupuję bez zastanowienia. I co teraz ??? Inspirację znajduję na www.kwestiasmaku.com. Od razu wtrącam swoje trzy grosze i powstaje tarta.

 

Ciasto:

 

20 dag mąki pszennej

10 dag masła

szczypta soli

50 ml zimnej wody

 

Z podanych składników zagnieść szybko gładkie ciasto i umieścić w lodówce do schłodzenia na pół godziny.

 

Farsz:

 

30 dag kurek

cebula

łyżka masła klarowanego

150 ml crème fraîche

3 jajka

1 kozi camembert

50 g tartego parmezanu

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

 

Kurki opłukać i oczyścić. Wrzucić na wrzątek i zblanszować. Następnie odcedzić i pokroić. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać kurki i smażyć kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać roztrzepane ze śmietaną i parmezanem jajka. Dołożyć do farszu pokrojony w kostkę camembert, pietruszkę, sól i pieprz.

 

Piekarnik nagrzać do 200oC. Dno i boki natłuszczonej formy do tart wylepić ciastem, ugniatając palcami lub przy pomocy wałka. Następnie nakłuć widelcem całą powierzchnię ciasta i podpiec przez 15 minut. Nałożyć farsz i piec następne 15 minut.

 


oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

TARTA Z PORAMI I CZTEREMA SERAMI

poniedziałek, 19 lipca 2010 14:41



Nie jest to danie dietetyczne, ale niewątpliwie pyszne.
Na gorąco i na zimno. Jako przekąska i jako danie główne.
Od czasu do czasu polecam.

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego


2 pory

15 dag szynki wędzonej
łyżka oliwy

2 jajka
200 ml śmietany (crème fraîche)
5 dag camemberta
5 dag sera wędzonego (dałam roladę ustrzycką)
10 dag żółtego sera
4 łyżki startego parmezanu
pieprz
gałka muszkatołowa

Ciastem francuskim wyłożyć szklaną formę do tarty i wstawić
do lodówki. Pory przeciąć wzdłuż, umyć i pokroić na plasterki. Następnie wrzucić do rondla z rozgrzaną oliwą i dusić
na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Nie przyrumienić.
W tym czasie szynkę pokroić w kostkę i dodać do porów. Smażyć kilka minut do odparowania i odstawić. Teraz włączyć piekarnik na 200oC i przygotować sos. W misce roztrzepać jajka ze śmietaną, dodać starty żółty ser, pieprz i gałkę muszkatołową. Ser wędzony i camembert pokroić w kostkę. Wyjąć ciasto z lodówki i posypać dwoma łyżkami parmezanu. Na to wyłożyć pory z szynką, pokrojone sery i zalać sosem. Wierzch posypać pozostałym parmezanem. Piec 20 minut.


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

PIZZA Z KURCZAKIEM

środa, 30 czerwca 2010 18:56



Tajemnica dobrej pizzy to odpowiednie ciasto. Jestem zwolenniczką cienkiego spodu. Lata prób i błędów doprowadziły do znalezienia takiej receptury. 
Z podanej porcji ciasta wychodzą dwie duże na całą blachę pizze.

Składniki:

30g drożdży
300 ml letniej wody
500 g mąki
łyżka oliwy
łyżeczka soli

Drożdże rozrobić z wodą i odstawić. Ja to robię od razu w maszynie. Po chwili dodać resztę składników i dokładnie wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Przeciętnie trwa to godzinę.
W tym czasie można się zająć przygotowaniem dodatków do pizzy.

Wymieszać składniki sosu:

szklanka gęstego przecieru pomidorowego
2-3 wyciśnięte ząbki czosnku
zioła do pizzy

Dodatki:

2 cebule pokrojone w plasterki i zeszklone na łyżce oliwy
30 dag pieczarek odparowanych na patelni z odrobiną oliwy
grillowana pierś z kurczaka pokrojona w paseczki
pomidor bez skóry w plasterkach
1/2 kg sera żółego startego na tarce
zioła, pieprz wg uznania

Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 st. C. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na papierze do pieczenia do wielkości blachy. Posmarować sosem, wyłożyć połowę dodatków bez sera i wstawić do pieca na 10-12 minut. Następnie posypać serem i piec jeszcze 5 minut. Czynności powtórzyć.

Dzięki radzie Ani, nie solę sosu ani dodatków do pizzy. Ciasto, kurczak i ser są słone, więcej nie potrzeba. A i tak zawsze chce się pić po pizzy.




oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 472  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476472
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki