Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

JAGNIĘCINA ZAPIEKANA W KAPUŚCIE

środa, 11 listopada 2015 22:37

 

jagnięcina zapiekana.JPG

 

Niecodzienne, trochę może mroczne wizualnie, ale smakowo - całkiem udane danie. Wszyscy się najedli i jeszcze zostało.

 

 

Mięso i marynata:

 

 

900 g kotletów jagnięcych bez kości (9 szt.)

łyżka smalcu lub oleju do smażenia

100 ml czerwonego wytrawnego wina do duszenia

 

2 łyżki oliwy extra virgin

3 łyżki octu balsamicznego z Modeny

1 łyżka miodu

3 ząbki czosnku, rozgniecione

1 łyżka rozmarynu suszonego, rozkruszonego w palcach

1 łyżeczka soli

świeżo zmielony pieprz

 

Dzień wcześniej składniki marynaty wymieszać w misce. Kotlety umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i dać do marynaty. Mięso dokładnie pokryć marynatą, przykryć i odstawić do lodówki na noc.

 

Następnego dnia mięso usmażyć na rumiano z obu stron, podlać winem i dusić pod przykryciem, aż nieco zmięknie, około 1/2 godziny.

 

Kapusta z grzybami i żurawiną na winie:

 


1 łyżka oliwy

2 średnie cebule

2 jabłka

1 kg kiszonej kapusty

150 g żurawiny suszonej

150 ml czerwonego wytrawnego wina

sól

świeżo zmielony pieprz

1 łyżeczka kminku mielonego

 

Dzień wcześniej grzyby pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki, zalać zimną wodą i odstawić na noc.

 

Następnego dnia grzyby gotować przez 40 minut w wodzie, w której się moczyły.

 

Przygotować dużą, głęboką patelnię lub rondel z przykrywką przystosowane do umieszczania w gorącym piekarniku.

W naczyniu tym rozgrzać oliwę i dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli.

W tym czasie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jabłka, a następnie dodać do cebuli.

Całość wymieszać i smażyć chwilę, w międzyczasie przygotowując kapustę. Jeżeli jest bardzo kwaśna, to można ją przepłukać na sicie czystą wodą, a następnie drobno pokroić, po czym dać na patelnię. 

Smażyć wszystko jeszcze kilka minut, mieszając, następnie dodać przyprawy, ugotowane grzyby, żurawinę i wino. Wymieszać, zmniejszyć ogień i dusić, aż kapusta będzie prawie miękka, około 40 minut.

 

W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C.

 

Podduszone kotlety dodać do kapusty wraz z sosem, w którym się dusiły, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika na dolną półkę.

 

Ziemniaki opiekane:

 

1 kg ziemniaków

pół łyżeczki soli

wrzątek

oliwa z oliwek extra virgin

 

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić wzdłuż na 6-8 części. Przełożyć do garnka, posolić, zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem ok. 8-10 minut al dente.

Następnie odlać, przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę, skropić oliwą i wstawić na górną półkę piekarnika pod opiekacz, nad garnkiem z kapustą i mięsem.

Gdy ziemniaki się zrumienią, a mięso będzie miękkie - danie jest gotowe do podania. Smacznego.

 


oceń
5
0

komentarze (22) | dodaj komentarz

MOUSSAKA

środa, 23 lipca 2014 13:48

 

moussaka N.JPG

 

Moussaka - danie z pozoru proste, ale planując je, trzeba się dobrze zorganizować, ponieważ obróbka wstępna zabiera sporo czasu. Najlepiej rozłożyć pracę na raty i na przykład sos mięsny przygotować dzień wcześniej. 

 

Sos mięsny:

 

70 dag mielonego mięsa (powinna być jagnięcina, ale dajemy takie, jakie mamy)

oliwa z oliwek

cebula

2 ząbki czosnku

2 marchewki pokrojone w słupki

puszka pomidorów krojonych w zalewie

najmniejszy słoiczek koncentratu pomidorowego

pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

3 łyżeczki przyprawy do moussaki (dałam cypryjską)

albo po pół łyżeczki mielonego cynamonu, pieprzu, ziela angielskiego, ostrej papryki, gałki muszkatołowej i szczypta mielonych goździków

sól

 

Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Dać posiekaną cebulę, a po chwili czosnek. Delikatnie zeszklić. Marchewkę pokroić w słupki, dodać do cebuli i dusić chwilę na małym ogniu. Dodać mięso, zwiększyć ogień i smażyć, aż całe mięso się zetnie. Od czasu do czasu mieszać, aby rozbić grudki mięsa. Teraz dolać wino, chwilę odparować i dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dosypać przyprawy i sól i dusić pod przykryciem ok. pół godziny. Na koniec doprawić jeszcze do smaku według uznania i odstawić.

 

Beszamel:

 

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

1/2 l mleka

4-5 łyżek startego parmezanu

świeżo starta gałka muszkatołowa

świeżo zmielony pieprz

sól

jajko

żółtko

 

W rondlu roztopić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i krótko przesmażyć. Teraz dolać zimne mleko i energicznie roztrzepać, cały czas trzymając rondel na ogniu. Podgrzewać sos, ciągle mieszając. W międzyczasie dosypać soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Gdy sos się zagotuje i będzie gęsty, zestawić z ognia. Dosypać starty parmezan i wymieszać. W miseczce roztrzepać jajko z żółtkiem, dodać do nieco przestudzonego sosu i dokładnie wymieszać. 

 

Grillowane bakłażany:

 

4 bakłażany

sól

oliwa z oliwek

 

Bakłażany umyć, pokroić na plastry o grubości centymetra, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posypać lekko solą i skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C około 15 minut, aż plasterki lekko się zrumienią i odparuje sok. Plastry bakłażana można w połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę, ale nie jest to konieczne.

 

Moussaka:

 

Naczynie żaroodporne (24 x 30 cm) wysmarować masłem. Na dnie ułożyć jeden obok drugiego, połowę plastrów grillowanego bakłażana, a na to połowę sosu mięsnego. Czynności powtórzyć. Na wierzch wylać cały sos beszamelowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z pieca i odstawić na 10-15 minut, aby moussaka się "związała" i była łatwiejsza do podawania.

 

Smacznego!

 

 


oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

TRIPPA ALLA FIORENTINA

wtorek, 05 lutego 2013 22:47

 

 

Flaczki po florencku jadłam kilka dni temu w pewnej włoskiej restauracji i prawdziwie się zachwyciłam. I choć zdaję sobie sprawę, że wersji tej potrawy może być wiele, znalazłam na jakiejś włoskiej stronie przepis i muszę przyznać, że wyszło interesująco.

 

Składniki:

 

1 kg flaków wołowych oczyszczonych, obgotowanych i pokrojonych w paseczki

6 łyżek oliwy extra virgin

łyżka masła

2 łodygi selera naciowego

cebula

2 średnie marchewki

2-3 ząbki czosnku

1 liść laurowy

2 goździki

200 ml białego wytrawnego wina

1/2 kg świeżych pomidorów bez skóry lub puszka pomidorów w zalewie

200 ml bulionu warzywnego lub rosołu wołowego

pęczek świeżej bazylii

sól

świeżo zmielony pieprz

świeżo starty parmezan do podania

 

Flaki ze sklepu są już obgotowane, ale radzę je jeszcze w domu obgotować, nawet dwukrotnie zmieniając wodę.

W tym samym czasie przygotować warzywa. Cebulę, marchew i seler oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. W szerokim garnku rozgrzać oliwę z masłem, dać warzywa, dodać pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek oraz liść laurowy i goździki. Smażyć na średnim ogniu, mieszając, aż cebula się zeszkli. 

Flaki odlać, odsączyć i dodać do warzyw. Dolać wino i dusić, aż wino odparuje. Teraz dodać pomidory świeże (sparzone wcześniej, obrane ze skóry i pokrojone) lub z puszki. Dolać bulion lub rosół i dusić pod przykryciem, aż flaki będą miękkie, a zupa gęsta.

15 minut przed końcem gotowania przyprawić flaki solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Kilka listków bazylii można zostawić do dekoracji.

Flaki na talerzu posypać parmezanem i podawać z pieczywem.

 

 


oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

BOEUF STROGONOW

niedziela, 30 września 2012 21:39

 

 

Pamiętam czasy, kiedy mięso było na kartki. Pamiętam też, że Mama wtedy często kupowała polędwicę wołową, a Tata przyrządzał ją sauté, albo à la Pani Walewska - nadziewaną śliwkami i zawiniętą w plastry wędzonego boczku. Kartkowe czasy minęły, mam nadzieję bezpowrotnie, a my, paradoksalnie, nigdy później nie jedliśmy tyle tak dobrego mięsa. Myślę sobie teraz, że Mama chciała jakością zatuszować ilość. I dopiero dziś to doceniam. Dziękuję Mamo!

 

Składniki:

 

50 dag dobrej wołowiny zrazowej, choć powinna być polędwica, ale jej cena...

duża cebula

50 dag pieczarek

3-4 ogórki kiszone

300 ml wywaru warzywnego lub wody

puszka pomidorów krojonych

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki śmietany crème fraîche

mąka do obtoczenia mięsa

masło klarowane do smażenia

sól

świeżo zmielony pieprz

papryka słodka w proszku

 

Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie plastry, a następnie w równie cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, mięso oprószyć pieprzem, obtoczyć lekko w mące i smażyć partiami na rumiano. W tym czasie obrać i pokroić w piórka cebulę. Usmażone mięso przełożyć do garnka, a na patelnię dać nieco masła i cebulę. Zmniejszyć ogień i zeszklić cebulę, od czasu do czasu mieszając. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Gotową cebulę dołożyć do garnka z mięsem, a na patelnię wrzucić pieczarki i trochę masła. Usmażyć, aż cały płyn odparuje, a pieczarki się lekko zrumienią. Przełożyć do garnka. Ogórki obrać i pokroić w paseczki. Dać do garnka wraz z pomidorami z puszki i koncentratem. Dolać wywar, doprawić solą, papryką i postawić na małym ogniu  pod przykryciem. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać śmietanę, doprawić do smaku i całość zagotować.

Podawać z pieczywem.


oceń
2
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

GULASZ CYGAŃSKI

środa, 08 sierpnia 2012 18:51

 

 

Jakiś czas temu Ewa przywiozła mi z Czech rozmaite przyprawy, w tym kilka rodzajów papryki mielonej, kminek tłuczony, cynamon. Dziś postanowiłam ugotować gulasz i sięgnęłam po specjalną paprykę gulaszową. Na odwrocie opakowania widniał, oczywiście po czesku i słowacku, przepis na gulasz cygański. Nie poddałam się i dosyć szybko rozpoznałam składniki, gorzej było z tłumaczeniem przepisu, ale i z tym sobie jakoś poradziłam. Niektóre słowa były łatwiejsze do zrozumienia po czesku, inne po słowacku. Najważniejsze, że wszystko się dobrze skończyło. 

 

Składniki:

 

0,5 kg mięsa wieprzowego

5 ugotowanych ziemniaków

2 ogórki konserwowe

2 cebule

2 łyżki mąki

2 łyżki papryki gulaszowej (słodkiej)

szczypta majeranku (dałam więcej)

2 łyżki ketchupu

świeżo mielony pieprz

sól

olej

 

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. W tym czasie w kostkę pokroić również mięso i dodać do cebuli. Podsmażyć, aż się zrumieni, dodać mąkę, paprykę, sól i wymieszać. Podlać gorącą wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, około 1/2 godziny. Wówczas dodać pokrojone w kostkę ogórki i ziemniaki, przyprawić majerankiem, pieprzem i ketchupem. Wymieszać, zagotować i podawać.


oceń
0
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

DOLMADAKIA Z SOSEM AVGOLEMONO

niedziela, 20 maja 2012 16:22

 

Greckie gołąbki w liściach winogron nadziewane farszem mięsno - ryżowym z wyraźną nutą mięty podane z sosem cytrynowym na bazie jajek.

 

Dolmadakia: 

 

słoik 500 ml liści winogron w zalewie solnej

80 dag mięsa mielonego

10 dag ryżu

2 cebule

2 jajka

po 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, koperku i mięty

sól

pieprz

oliwa do smażenia

cytryna 

 

Liście wyjąć ze słoika, opłukać i odsączyć. Ryż ugotować, a cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Przestudzić. Połączyć składniki farszu, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Liście rozkładać pojedynczo lub po dwa, trzy, nakładać po łyżce farszu i zawijać jak gołąbki, to znaczy najpierw zawinąć boki, a następnie podstawę. Cytrynę pokroić na plasterki. Brytfannę wyłożyć pozostałymi liśćmi winogron i plasterkami cytryny. Następnie ścisło ułożyć dolmadakie, zalać wrzątkiem i piec godzinę w temperaturze 180oC pod przykryciem.

 

Avgolemono:

 

sos powstały podczas pieczenia dolmadakii (ok.400 ml)

3 jajka

sok z jednej cytryny

 

Upieczone dolmadakie wyjąć z pieca, a wywar z pieczenia odlać przez sitko do rondelka i postawić na ogniu. Brytfannę wstawić z powrotem do pieca. W misce dokładnie roztrzepać jajka, dodając pod koniec sok z cytryny i łyżkę zimnej wody. Nie przerywając ubijania zacząć dodawać do jajek po łyżce gorącego wywaru. Całość wlać z powrotem do rondla i nadal ubijając doprowadzić prawie do wrzenia. Sos nie może się zagotować, ponieważ się zważy.

 

Dolmadakie podawać na gorąco z sosem avgolemono, posypane orzeszkami piniowymi i przybrane plasterkiem cytryny.

 

Na podstawie: Kulinarny atlas świata


oceń
0
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

KABACZEK FASZEROWANY

środa, 12 października 2011 0:07

 

 

Przyjechałam od Mamy z plonami jesiennymi, a dorodne cukinie, kabaczki i dynie leżą w chłodzie i czekają na swój czas. W związku z tym dziś na tapecie kabaczek z farszem mięsnym z papryką i pomidorami zapieczony pod parmezanem. Mniam.

 

Składniki:

 

1 duży kabaczek lub cukinia o wadze około 2 - 2,5 kg

duża cebula

oliwa z oliwek extra virgin

ok. 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub mieszanego)

3 papryki czerwone

3 pomidory

4 zmiażdżone ząbki czosnku

sól

pieprz

słodka papryka w proszku

szczypta ostrej papryki lub chili

łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanej naci selera (opcjonalnie)

50 g świeżo startego parmezanu

 

Może nie wypada, ale chcę wyjaśnić różnicę pomiędzy kabaczkiem, a cukinią. Otóż cukinia ma ciemnozieloną i dość delikatną skórę. Kabaczek natomiast jest w kolorze kremowo-zielonkawo-żółtym, a jego skóra jest twardsza, przez co w odpowiedniach warunkach może być przechowywany aż do wiosny.

 

Przygotowanie dania zacząć od kabaczka, którego należy obrać ze skóry obierakiem do warzyw, a jeżeli skóra jest zbyt twarda, nie ryzykować pokaleczonymi palcami i ją zostawić. Tak robi Magda, a to cenna wskazówka, za którą serdecznie dziękuję :-).

 

Obranego lub nieobranego kabaczka przepołowić wzdłuż, łyżką stołową wydrążyć gniazda nasienne, a następnie "łódeczki" natrzeć solą i odstawić, aż zmiękną.

 

W tym czasie przygotować farsz. Cebulę zeszklić na dużej patelni na oliwie, po czym dodać mięso i smażyć, aż się zetnie, od czasu do czasu mieszając. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i dodać do usmażonego mięsa wraz z przyprawami i czosnkiem. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić i dodać do farszu. Na końcu wsypać posiekaną zieleninę, przyprawić według uznania i zdjąć z ognia.

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Kabaczki osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na blasze. Napełnić farszem, posypać parmezanem i wstawić do pieca. Można nakryć arkuszem folii aluminiowej, aby danie się nie przypiekło. Piec godzinę, a przed wyjęciem z pieca sprawdzić patyczkiem, czy kabaczek jest miękki.

Podawać z tłuczonymi ziemniakami i sosem pomidorowym.


oceń
2
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

KAPUSTKA Z POMIDORAMI I WĘDZONKĄ

wtorek, 05 lipca 2011 14:13

 

 

 

W miarę dojrzewania, młoda kapusta traci swój świeży, zielony kolor i po ugotowaniu nie wygląda już tak apetycznie. Gotując dziś kapustę dodałam przecieru pomidorowego. Świetna odmiana, zarówno kolorystyczna, jak  i smakowa.

 

Składniki:

 

główka kapusty

20 dag chudego wędzonego boczku

łyżka oliwy lub masła klarowanego

przecier pomidorowy lub kilka łyżek koncentratu

pęczek koperku

sól

świeżo zmielony pieprz

 

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć w garnku, dodając według potrzeby trochę tłuszczu. W tym czasie zacząć już szatkować kapustę i wrzucać do zrumienionego boczku. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy cała kapusta zostanie umieszczona w garnku, lekko posolić, a następnie przykryć garnek i dusić na średnim ogniu około 10-15 minut, aż zmięknie. Wówczas dodać przecier pomidorowy lub koncentrat i w zależności od potrzeby, podlać wodą. Zagotować, przyprawić pieprzem i solą, a na koniec wsypać posiekany koperek.


oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

MŁODA KAPUSTKA NA WĘDZONCE

sobota, 28 maja 2011 14:36

 

 

Długo się opierałam nowalijkom, ale gdy zobaczyłam, że młoda kapustka nie jest już wcale taka młoda, pomyślałam - czas zacząć. Dokupiłam do kompletu młode ziemniaczki i ... co tu dużo gadać, nie ma nic lepszego, jak smak młodych warzyw.

 

Składniki:

 

20 dag chudej, wędzonej na surowo ogonówki

1-2 łyżki masła klarowanego lub oliwy

główka młodej kapusty

pęczek koperku

ewentualnie sól lub Vegeta Natur do smaku

 

Wędzonkę kupić w cienkich plastrach, a następnie pokroić w grubą kostkę. W garnku rozgrzać masło, usmażyć na nim wędzonkę, w międzyczasie szatkując już kapustkę. Do usmażonej wędzonki wrzucać partiami kapustę, mieszać i dusić pod przykryciem do miękkości. Na koniec doprawić do smaku i wsypać posiekany koperek. Podawać z młodymi ziemniaczkami. Mniam!

 


oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

CHILI CON CARNE

poniedziałek, 18 kwietnia 2011 20:41

 

Słynne potrawy mają to do siebie, że w większości przypadków są naprawdę proste do wykonania. Ja tradycyjnie sobie utrudniłam, ale jak się użyje fasoli z puszki to danie jest gotowe błyskawicznie, jak sos do spaghetti.

 

Składniki:

 

25 dag  suchej fasoli kidney lub w puszce

cebula naszpikowana kilkoma goździkami

listek laurowy

0,5 kg chudego mięsa wołowego

oliwa z oliwek

2 posiekane cebule

2 zmiażdżone ząbki czosnku

łyżeczka soli lub łyżka Vegety Natur

po łyżeczce : kuminu (kminu rzymskiego), oregano i chili

1 papryka czerwona

300 ml przecieru pomidorowego lub pomidory w puszce

 

Fasolę dzień wcześniej namoczyć. Wylać wodę, w której się moczyła, zalać czystą, dodać naszpikowaną cebulę oraz listek laurowy i gotować około pół godziny, do miękkości. Fasola nie może się rozgotować, powinna zostać jędrna.

Na oliwie zeszklić cebulę wraz z czosnkiem i przyprawami. Stopniowo dodawć mięso i smażyć, aż się zrumieni. Posolić lub dać Vegetę Natur. Dodać przecier pomidorowy i dusić 10 minut pod przykryciem. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i dać na patelnię. Dusić nastepne 10 minut. Na koniec dodać odsączoną na sitku fasolę i gotować jeszcze 5 minut. 

Podawać z ryżem lub zwinięte w tortillach, a przepis na pełnoziarniste tortille napiszę za chwilę.


oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  3 476 480  

O mnie

Odkąd pamiętam, gotuję. Zaczęłam jako dziecko niezbyt udanymi eksperymentami, ale potem było już tylko lepiej, ponieważ miałam dobre wzorce. Z domu wyniosłam, że nie ma nic ponad domowe jedzenie. I tego się trzymam do dziś.

O moim bloogu

Codziennie w kuchni coś się dzieje ...

sekretymojejkuchni@wp.pl

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
WSZYSTKIE ZDJĘCIA NA BLOGU SĄ CHRONIONE PRAWAMI AUTORSKIMI.

Statystyki

Odwiedziny: 3476480
Wpisy
  • liczba: 808
Galerie
  • liczba zdjęć: 441
Bloog istnieje od: 2658 dni

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Głosuj na bloog






zobacz wyniki